8. Falafel
2014. április 17. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

8. Falafel

Miután elmélyedtünk az ókori keleti emberek gondolatvilágában és sallangoktól mentes, egyszerű nyelvezetében,

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/okori_keleti_torteneti_chrestomathia

kóstoljunk meg egy valószínűleg Egyiptomból származó ételt: a falafelt. 

falafel.JPG

 

Mindegy, hogy honnan származik, gyakorlatilag a volt levantei térség összes állama nemzeti ételének tekinti, és az arab-izraeli konfliktus ütközőpontja, amint a fegyverekről az evésre terelődik a szó és mindenki beszáll a nagy gasztronómiai "Ki volt itt hamarabb?" társasjátékba, ami valljuk be, hogy sokkal szimpatikusabb, mint falakat építeni, menekülttáborokat bombázni, meg 2 tonna TNT-vel a testünkre kötözve forgalmas helyeken miszlikbe szaggattatni magunkat, abban a reményben, hogy Allah a hajunknál fogva azon nyomban felránt minket a paradicsomba és este már a hurik társaságában múlatjuk az időt.

Szóval fene tudja, de ez minket tovább nem is érdekel, elég, ha tudjuk, hogy körülbelül arrafelé. A falafel roppant egészséges, tele van fehérjével, meg vegetáriánus is, de minket ez sem érdekel, hiszen az a célunk, hogy végigkóstoljunk a világ 1001 legfinomabb (neadjisten, nem olyan finom, de jellegzetes) ételét, utána meg már úgyis feldobhatjuk a bakancsot. Bár ha valaki ennyire változatosan étkezik, nem hiszem, hogy sokat ártana magának.

Elkészítéséhez sem kell csodaséfnek lennünk, hiszen minél régebbi egy étel, annál egyszerűbb a készítése. A falafelnek is annyi a lényege, hogy fogunk egy adag csicseriborsót, illetve Egyiptomban fava babot, jól összetörjük, fűszerezzük és kis gombócokat, vagy lapos korongokat forró olajba dobjuk, ahogy csinálják ezt ma is a Közel-Kelet országaiban.

https://www.youtube.com/watch?v=R_fNAQmogeA

Hozzávalók: 

20 dkg száraz csicseriborsó beáztatva, vagy két konzerv

2 gerezd fokhagyma összezúzva

1 nagy fej vöröshagyma felaprítva

3 evőkanál petrezselyemzöld felaprítva

1 teáskanál őrölt római kömény

2 evőkanál liszt

só, bors

Az összes hozzávalót turmixgépben, robotgépben vagy ahogy akarjuk összedolgozzuk. Kis gombócokat készítünk belőlük, vagy korongokat és forró olajban aranybarnára sütjük.

Fogyasszuk pitával, zöldségekkel. Ezekhez recept:

 http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/01/20/15_doner_kebab

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr795877995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása