Miután elmélyedtünk az ókori keleti emberek gondolatvilágában és sallangoktól mentes, egyszerű nyelvezetében,
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/okori_keleti_torteneti_chrestomathia
kóstoljunk meg egy valószínűleg Egyiptomból származó ételt: a falafelt.
Mindegy, hogy honnan származik, gyakorlatilag a volt levantei térség összes állama nemzeti ételének tekinti, és az arab-izraeli konfliktus ütközőpontja, amint a fegyverekről az evésre terelődik a szó és mindenki beszáll a nagy gasztronómiai "Ki volt itt hamarabb?" társasjátékba, ami valljuk be, hogy sokkal szimpatikusabb, mint falakat építeni, menekülttáborokat bombázni, meg 2 tonna TNT-vel a testünkre kötözve forgalmas helyeken miszlikbe szaggattatni magunkat, abban a reményben, hogy Allah a hajunknál fogva azon nyomban felránt minket a paradicsomba és este már a hurik társaságában múlatjuk az időt.
Szóval fene tudja, de ez minket tovább nem is érdekel, elég, ha tudjuk, hogy körülbelül arrafelé. A falafel roppant egészséges, tele van fehérjével, meg vegetáriánus is, de minket ez sem érdekel, hiszen az a célunk, hogy végigkóstoljunk a világ 1001 legfinomabb (neadjisten, nem olyan finom, de jellegzetes) ételét, utána meg már úgyis feldobhatjuk a bakancsot. Bár ha valaki ennyire változatosan étkezik, nem hiszem, hogy sokat ártana magának.
Elkészítéséhez sem kell csodaséfnek lennünk, hiszen minél régebbi egy étel, annál egyszerűbb a készítése. A falafelnek is annyi a lényege, hogy fogunk egy adag csicseriborsót, illetve Egyiptomban fava babot, jól összetörjük, fűszerezzük és kis gombócokat, vagy lapos korongokat forró olajba dobjuk, ahogy csinálják ezt ma is a Közel-Kelet országaiban.
https://www.youtube.com/watch?v=R_fNAQmogeA
Hozzávalók:
20 dkg száraz csicseriborsó beáztatva, vagy két konzerv
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
3 evőkanál petrezselyemzöld felaprítva
1 teáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál liszt
só, bors
Az összes hozzávalót turmixgépben, robotgépben vagy ahogy akarjuk összedolgozzuk. Kis gombócokat készítünk belőlük, vagy korongokat és forró olajban aranybarnára sütjük.
Fogyasszuk pitával, zöldségekkel. Ezekhez recept:
http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/01/20/15_doner_kebab