17. Líbiai bárányhúsos makaróni
2014. június 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

17. Líbiai bárányhúsos makaróni

Na végre, kicsit kimozdulunk Itáliából, mert már kezdtem magam olasz gasztroblognak érezni.

Kimozdulunk, mert kultúrbakancslistánk következő épülete - bár a Római Birodalom része volt - jelenleg Líbiában található, a Kr. u. III. század elején épült Leptis Magna vadászfürdői.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/11/kr_u_200_leptis_magna_vadaszfurdoi

 Líbiában pedig líbiai makarónit főzünk. A líbiai makarónihoz szükség van egy fűszerkeverékre, amit nem tudunk megvenni a sarki kisboltban, ez pedig a fulful bhar.  Valamint harissa-ra is szükségünk lesz, ami pedig egy tunéziai eredetű chili-szósz.

 

líbiai3.JPG

 

 A fulful bhar a levantei konyha szinte mindenhez használatos fűszerkeveréke, pontos receptje nincs is, de mi azért elkészítjük (Vigyázat!!! Nem egyszeri mennyiség, ha nem használjuk máshoz, akkor légmentesen zárva tároljuk, vagy arányosan csökkentsük a mennyiségeket).:

Fulful bhar:

1 evőkanál kurkuma

1/2 evőkanál őrölt paprika

1 csipetnyi frissen őrölt szerecsendió

2 szegfűszeg

valamilyen szárított csípőspaprika ízlés szerinti erősségben és mennyiségben  

1 evőkanál koriandermag

1/2 evőkanál fekete bors

1/2 evőkanál római kömény

1/2 evőkanál őrölt fahéj

Ezeket a hozzávalókat mozsárban vagy szovjet típusú kávédarálóban finomra őröljük.

Harissa:

10 db szárított chili (nehéz pontos mennyiséget írni, mert kisebb chiliből több kell, nagyobból kevesebb. Ha nincs chili-nk, akkor a magyar kis erős paprika is megteszi, ebből kb. 20 db. kell) A magokat és az ereket eltávolítjuk (gumikesztyűben)

2 evőkanál olívaolaj

5 gerezd fokhagyma

1  teáskanál kömény

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt koriander

Forró vizet töltünk egy tálba, belerakjuk a chili-ket, letakarjuk egy tányérral és negyed órát állni hagyjuk, majd kivesszük és turmixgépbe rakjuk a többi hozzávalóval együtt és egyenletes szósz állagúra dolgozzuk (adhatunk még hozzá folyadékot a chili áztatólevéből.) A kész harissa hónapokig eláll kis üvegben a hűtőben, ha vékony olívaréteget öntünk rá.

Akkor már végre lássunk hozzá az ételünkhöz:

50 dkg száraz makaróni tészta

80 dkg bárányhús csont nélkül felkockázva

5 közepes fej vöröshagyma kockázva

50 dkg paradicsom lehéjazva, felkockázva vagy ugyanennyi konzerv

6 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál fulful bhar

1 evőkanál harissa

líbiai4.JPG

 

 

Líbiai.JPG

 

Az elkészítése magyar embernek nem fog nehézséget okozni, ugyanis olyan mintha pörköltöt főznénk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst, megpörköljük, megszórjuk a fulful bhar-ral, elkeverjük és fedő alatt nagyon alacsony lángon saját levében puhára főzzük.

 

líbia2.JPG

 

Közben van időnk, a tészta csomagolása szerint eljárva kifőzzük a tésztánkat, melegen tartjuk.

Ha a hús megpuhult és késznek érezzük, hozzáadjuk a paradicsomot és a harissa-t és közepes lángon besűrítjük. Ha ez is megvan, akkor elkeverjük a tésztával és így egyben tálaljuk, majd mindenki szed magának.

A líbiai makaróni 17. Még 984 hely van a bakancslistánkon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr196295836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ideasz 2014.06.12. 15:50:19

most akkor
1 evőkanál koriandermag vagy

1/2 evőkanál koriandermag

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.12. 15:52:30

@ideasz: Ó. Látom, köszönöm! 1 evőkanál. Javítom.
süti beállítások módosítása