Na végre, kicsit kimozdulunk Itáliából, mert már kezdtem magam olasz gasztroblognak érezni.
Kimozdulunk, mert kultúrbakancslistánk következő épülete - bár a Római Birodalom része volt - jelenleg Líbiában található, a Kr. u. III. század elején épült Leptis Magna vadászfürdői.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/11/kr_u_200_leptis_magna_vadaszfurdoi
Líbiában pedig líbiai makarónit főzünk. A líbiai makarónihoz szükség van egy fűszerkeverékre, amit nem tudunk megvenni a sarki kisboltban, ez pedig a fulful bhar. Valamint harissa-ra is szükségünk lesz, ami pedig egy tunéziai eredetű chili-szósz.
A fulful bhar a levantei konyha szinte mindenhez használatos fűszerkeveréke, pontos receptje nincs is, de mi azért elkészítjük (Vigyázat!!! Nem egyszeri mennyiség, ha nem használjuk máshoz, akkor légmentesen zárva tároljuk, vagy arányosan csökkentsük a mennyiségeket).:
Fulful bhar:
1 evőkanál kurkuma
1/2 evőkanál őrölt paprika
1 csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
2 szegfűszeg
valamilyen szárított csípőspaprika ízlés szerinti erősségben és mennyiségben
1 evőkanál koriandermag
1/2 evőkanál fekete bors
1/2 evőkanál római kömény
1/2 evőkanál őrölt fahéj
Ezeket a hozzávalókat mozsárban vagy szovjet típusú kávédarálóban finomra őröljük.
Harissa:
10 db szárított chili (nehéz pontos mennyiséget írni, mert kisebb chiliből több kell, nagyobból kevesebb. Ha nincs chili-nk, akkor a magyar kis erős paprika is megteszi, ebből kb. 20 db. kell) A magokat és az ereket eltávolítjuk (gumikesztyűben)
2 evőkanál olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kömény
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt koriander
Forró vizet töltünk egy tálba, belerakjuk a chili-ket, letakarjuk egy tányérral és negyed órát állni hagyjuk, majd kivesszük és turmixgépbe rakjuk a többi hozzávalóval együtt és egyenletes szósz állagúra dolgozzuk (adhatunk még hozzá folyadékot a chili áztatólevéből.) A kész harissa hónapokig eláll kis üvegben a hűtőben, ha vékony olívaréteget öntünk rá.
Akkor már végre lássunk hozzá az ételünkhöz:
50 dkg száraz makaróni tészta
80 dkg bárányhús csont nélkül felkockázva
5 közepes fej vöröshagyma kockázva
50 dkg paradicsom lehéjazva, felkockázva vagy ugyanennyi konzerv
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fulful bhar
1 evőkanál harissa
Az elkészítése magyar embernek nem fog nehézséget okozni, ugyanis olyan mintha pörköltöt főznénk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst, megpörköljük, megszórjuk a fulful bhar-ral, elkeverjük és fedő alatt nagyon alacsony lángon saját levében puhára főzzük.
Közben van időnk, a tészta csomagolása szerint eljárva kifőzzük a tésztánkat, melegen tartjuk.
Ha a hús megpuhult és késznek érezzük, hozzáadjuk a paradicsomot és a harissa-t és közepes lángon besűrítjük. Ha ez is megvan, akkor elkeverjük a tésztával és így egyben tálaljuk, majd mindenki szed magának.
A líbiai makaróni 17. Még 984 hely van a bakancslistánkon.