Masala dosa - indiai vegetáriánus palacsinta
2014. július 02. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Masala dosa - indiai vegetáriánus palacsinta

Miután megnéztük Indiában a Bodhisattva Padmapani című falfestményt, nézzük meg, hogy készül egy hagyományos indiai reggeli.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/02/kr_u_550_bodhisattva_padmapani

A masala az indiai konyhában fűszerkeveréket jelent, a dosa pedig palacsintát.

A masala dosa alapanyaga az urad dal.

7aa4247eb94e0965.jpgUrad dal

 

Dalnak nevezik Indiában a különböző hüvelyesek termésének szárított, hántolt, felezett változatát.

Az urad dal az urdabab felezett változata. Az apró, ovális tápanyagokban rendkívül gazdag babféle India egyik legértékesebb hüvelyes zöldsége. Az urdabab a mungóbab rokona, rendkívül szőrös kúszónövény és ősidők óta termesztik. Pandzsáb egyik fő terménye, az északi muszlimok egészben főzik meg, délen viszont hántolva, felezve használják fel, és különböző lepények alapanyaga, ilyen a palacsintaszerű dosa, a ropogós papad, és a párolt idli.

idli5.jpg

 

Idli

masala-papad-1152262.jpg

Papad

1306317982776.jpg

 

Urdabab

Az urdabab nagyon egészséges: zsírtartalma alacsony, rosttartalma és fehérjetartalma pedig magas.

A masala dosa készítése elég időigényes, az indiai háziasszonyoknak elég korán kell kelni, ha reggeli időre el akarnak készülni vele. Indián kívül a masala dosa-t nem is szolgálják fel csak napközben, mondván, hogy európai gyomor nem bírja az ilyen fűszeres reggelit.

 

Ha valaki szeretné elkészíteni, a következő hozzávalókra lesz szüksége:

(Vigyázat! Előző nap kell hozzákezdeni, előkészítést igényel!)

A dosa tésztához:

1/2 csésze, cup, 250 ml urad dal

1 csésze, cup, 250 ml rizs

1 csésze, cup, 250 ml előfőzött rizs

1/4 teáskanál görögszéna mag

 

A burgonyás töltelékhez:

5 burgonya felkockázva

3 hagyma felaprítva

2 hegyes, csípős zöldpaprika karikázva

1 evőkanál chana dal (felezett, szárított csicseriborsó)

15 kesudió

1/2 teáskanál fekete mustármag

1/2 teáskanál római kömény 

1 teáskanál reszelt gyömbér

2 evőkanál aprított korianderlevél

1/2 teáskanál kurkuma

4 teáskanál olaj

Három külön edényben áztassuk be 5 órára az urad dalt a görögszéna maggal, a rizst és az előfőzött rizst. Az urad dal áztatólevét ne öntsük ki!

Áztatás után az urad dalt rakjuk turmixgépbe 3 evőkanál áztatólével és turmixoljuk habosra. Addig adagoljuk a vizet, míg kb. olyan állagún nem lesz, mint a mi palacsintatésztánk.

Ugyanezt tegyük meg a rizsekkel is, szintén az urad dal áztatóvizét használva.

A két masszát jól keverjük el, sózzuk meg és tegyük lefedetlenül egy éjszakára meleg helyre. 

Másnap reggel készítsük el a tölteléket.

Főzzük meg a felkockázott burgonyát.

Az olajban pirítsuk aranybarnára a kesudiót, majd szedjük ki.

Ugyanabba az olajba tegyük bele a mustármagot, majd amikor pattogni kezd, adjuk hozzá a chana dalt és a római köményt és pirítsuk egy percig, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük, míg nem lesz üveges. Beletesszük a csípős paprikát és a gyömbért és süssük újabb egy percig. Mehet bele a kurkuma, elkeverjük, majd egyből utána a főtt burgonyát is hozzáadjuk. Még vagy öt percig sütjük folyamatosan kevergetve, a végén megszórjuk a korianderzölddel.

Hozzá lehet látni a palacsintasütéshez.

how-to-make-dosa.jpg

Így kell csinálni profi módon (Nekem nem sikerült)

A palacsintasütőnkben forrósítsunk fel 2 teáskanál olajat, majd merjünk rá egy szedőkanálnyi tésztát, és a szedőkanál hátuljával terítsük szét a tésztát. Süssük meg az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is. Szedjünk rá tölteléket, hajtsuk ketté és úgy is süsük még fél percig.

 A masala dosa eléggé megőrizte a nyers bab ízt, ezért nekem nem nyerte el a tetszésem, ráadásul a tésztával sem boldogultam úgy, hogy tetszetős legyen a végtermék. Ez valószínűleg betudható a gyakorlatlanságomnak, hiszen nem igazán próbálkoztam még ilyen alapanyagú tésztával, de a csúnya dosának valószínűleg nincs más íze, mint a szép dosának. A csúnya dosa pedig egyáltalán nem ízlett.

A masala dosa nem kerül fel a listára.

Még 979 hely van a Gasztrobakancslistánkon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr796464657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2014.07.03. 14:39:48

Nem sikerült jól elkészítened. A jó dószának nincs bab íze, viszont piszok nehéz jól elkészíteni.

Fél éven át volt a reggelim szinte minden nap, szóval nem olyan durva ez az európai gyomornak :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.07.03. 14:46:36

@Sledger: Az elképzelhető. Nem tudom hol hibázhattam el. Te el tudod jól készíteni? Tudsz segíteni, mit kéne máshogy csinálni? Mert akkor átírom. Vagy a recept jó, csak valamit nem úgy csináltam, ahogy kellene?

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2014.07.03. 22:01:58

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Sajnos nem. Kétszer próbáltam, mindkétszer sikertelenül. :( Európában eddig Párizsban ettem értékelhetőt. Ott van egy tamil negyed, ők egész jól csinálják.

nemigazán 2014.07.04. 07:31:42

Ne szerencsétlenkedjetek vele otthon, a Mikában pár hete nyílt egy kizárólag dosát kínáló bódé. Mondjuk ott is szar volt, úgy tűnik ez ilyen.
süti beállítások módosítása