Miután megnéztük Indiában a Bodhisattva Padmapani című falfestményt, nézzük meg, hogy készül egy hagyományos indiai reggeli.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/02/kr_u_550_bodhisattva_padmapani
A masala az indiai konyhában fűszerkeveréket jelent, a dosa pedig palacsintát.
A masala dosa alapanyaga az urad dal.
Urad dal
Dalnak nevezik Indiában a különböző hüvelyesek termésének szárított, hántolt, felezett változatát.
Az urad dal az urdabab felezett változata. Az apró, ovális tápanyagokban rendkívül gazdag babféle India egyik legértékesebb hüvelyes zöldsége. Az urdabab a mungóbab rokona, rendkívül szőrös kúszónövény és ősidők óta termesztik. Pandzsáb egyik fő terménye, az északi muszlimok egészben főzik meg, délen viszont hántolva, felezve használják fel, és különböző lepények alapanyaga, ilyen a palacsintaszerű dosa, a ropogós papad, és a párolt idli.
Idli
Papad
Urdabab
Az urdabab nagyon egészséges: zsírtartalma alacsony, rosttartalma és fehérjetartalma pedig magas.
A masala dosa készítése elég időigényes, az indiai háziasszonyoknak elég korán kell kelni, ha reggeli időre el akarnak készülni vele. Indián kívül a masala dosa-t nem is szolgálják fel csak napközben, mondván, hogy európai gyomor nem bírja az ilyen fűszeres reggelit.
Ha valaki szeretné elkészíteni, a következő hozzávalókra lesz szüksége:
(Vigyázat! Előző nap kell hozzákezdeni, előkészítést igényel!)
A dosa tésztához:
1/2 csésze, cup, 250 ml urad dal
1 csésze, cup, 250 ml rizs
1 csésze, cup, 250 ml előfőzött rizs
1/4 teáskanál görögszéna mag
só
A burgonyás töltelékhez:
5 burgonya felkockázva
3 hagyma felaprítva
2 hegyes, csípős zöldpaprika karikázva
1 evőkanál chana dal (felezett, szárított csicseriborsó)
15 kesudió
1/2 teáskanál fekete mustármag
1/2 teáskanál római kömény
1 teáskanál reszelt gyömbér
2 evőkanál aprított korianderlevél
1/2 teáskanál kurkuma
4 teáskanál olaj
só
Három külön edényben áztassuk be 5 órára az urad dalt a görögszéna maggal, a rizst és az előfőzött rizst. Az urad dal áztatólevét ne öntsük ki!
Áztatás után az urad dalt rakjuk turmixgépbe 3 evőkanál áztatólével és turmixoljuk habosra. Addig adagoljuk a vizet, míg kb. olyan állagún nem lesz, mint a mi palacsintatésztánk.
Ugyanezt tegyük meg a rizsekkel is, szintén az urad dal áztatóvizét használva.
A két masszát jól keverjük el, sózzuk meg és tegyük lefedetlenül egy éjszakára meleg helyre.
Másnap reggel készítsük el a tölteléket.
Főzzük meg a felkockázott burgonyát.
Az olajban pirítsuk aranybarnára a kesudiót, majd szedjük ki.
Ugyanabba az olajba tegyük bele a mustármagot, majd amikor pattogni kezd, adjuk hozzá a chana dalt és a római köményt és pirítsuk egy percig, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük, míg nem lesz üveges. Beletesszük a csípős paprikát és a gyömbért és süssük újabb egy percig. Mehet bele a kurkuma, elkeverjük, majd egyből utána a főtt burgonyát is hozzáadjuk. Még vagy öt percig sütjük folyamatosan kevergetve, a végén megszórjuk a korianderzölddel.
Hozzá lehet látni a palacsintasütéshez.
Így kell csinálni profi módon (Nekem nem sikerült)
A palacsintasütőnkben forrósítsunk fel 2 teáskanál olajat, majd merjünk rá egy szedőkanálnyi tésztát, és a szedőkanál hátuljával terítsük szét a tésztát. Süssük meg az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is. Szedjünk rá tölteléket, hajtsuk ketté és úgy is süsük még fél percig.
A masala dosa eléggé megőrizte a nyers bab ízt, ezért nekem nem nyerte el a tetszésem, ráadásul a tésztával sem boldogultam úgy, hogy tetszetős legyen a végtermék. Ez valószínűleg betudható a gyakorlatlanságomnak, hiszen nem igazán próbálkoztam még ilyen alapanyagú tésztával, de a csúnya dosának valószínűleg nincs más íze, mint a szép dosának. A csúnya dosa pedig egyáltalán nem ízlett.
A masala dosa nem kerül fel a listára.
Még 979 hely van a Gasztrobakancslistánkon.