Lowzina
2015. március 13. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Lowzina

Miután megtudtuk, hogy a mezőgazdaság a termékeny félhold területén alakult ki 12 ezer évvel ezelőtt, ismerjünk meg egy innen származó édességet a lowzinát. Bár első hallásra az ember lengyelnek gondolná, ha teljes nevét (lowzina B'shakar) kiírjuk, már egyértelmű eredete.

A Tigris és az Eufrátesz folyók között, a mai Irak területén vált a mandulafa az egyik legkorábban termesztett étkezési célokat szolgáló növénnyé. A mandulafákat ma már világszerte nevelik ovális alakú terméséért, amely számos nép konyhába nagy szerepet játszik.

A mandula származási helyén Irakban is megőrizte népszerűségét és sok hétköznapi ételben ugyanúgy előfordul, mint az ünnepi fogásokban.

mb2a31_almond_brittle_jpg_rend_sni18col.jpeg

Nem saját kép! A sajátom eltűnt. Ha megtalálom, cserélem.

A lowzina cukros édesség, mandulából készítik rózsavízzel, citromlével, és meleg illatos fűszerrel, a kardamommal. Ezt a különleges édességek különleges alkalmakra tartogatják,  például esküvőkre amikor is a legfinomabb, vékony aranylevelekkel borítják. A menyasszony családja ajándékba küldi rokonainak és barátainak.

Az ehető arany népszerű része minden ünnepnek Ázsiában, Törökországtól Japánig. Noha az arany drága, ezek a levelek olyan vékonyak, hogy az áruk nem jelent visszatartó erőt. Az ázsiai ünnepi ételeket megszórhatjuk ehető aranyporral, vagy ezüst levelekkel is.

Vigyázat! Csak nagyon édesszájúaknak! (Számomra ehetetlenül édes volt.) 

Aki szeretné elkészíteni (10 főre):

1 csésze (cup, 2,5 dl) kristálycukor

1/2 csésze (cup, 1,25 dl) víz

1/2 teáskanál citromlé

1 teáskanál rózsavíz

1 csésze (cup, 2,5 dl) hámozott, őrölt mandula

1 csipet őrölt kardamom

Keverjük össze a cukrot és a vizet egy tapadásmentes szószos serpenyőben. Kezdjük el melegíteni közepes lángon, sűrű kevergetés mellett, amíg szirupot nem kapunk. Adjuk hozzá a citromlevet és a rózsavizet, forraljuk fel. Ne feledjük folyamatosan keverni.Vegyük le a tűzről, keverés mellett hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró, adjuk hozzá a mandulát és a kardamomot, keverjük el. 

Készítsünk elő egy alufólia lapot, szedjük rá a masszát, és simítsuk el.

Hagyjuk hűlni. Amikor már eléggé hűlt, de még puha, vágjunk belőle háromszögeket, vagy ami sikerül.

Számomra annyira édes volt, hogy már nem ehető. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr547263109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása