Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy csodákban először 7000 évvel ezelőtt a mai Irak területén hittek, nézzük meg, hogyan készül az autentikus iraki bárányragu.
Irakban a hús, a bárány. Bár nálunk meglehetősen drága mulatság, érdemes néha birka helyett kipróbálni, persze nem a pörköltbe.
A habeet egy igazán minimalista étel. Ez rögtön látszik a hozzávalók rövid listáján is:
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg csontos báránylapocka, 6 kb. egyenló darabra vágva
1 noomi (vagyis szárított lime)
só, frissen őrölt bors
6 gerezd fokhagyma aprítva
1,25 dl (1/2 csésze/cup) malátaecet vagy borecet
A bárányhúst hideg vízzel, - ami ellepte - feltettem főni.A noomi-t kétszer átszúrtam hústűvel és a hús mellé tettem, és lassú tűzön elkezdtem felforralni a vizet, közben a húslevesnél is alkalmazott technikával leszedtem róla a keletkező habot.
Amikor már nem jött több hab, és a víz lassan gyöngyözően forrt, beletettem egy teáskanál sót, egy jó nagy csavarásnyi borsot, a fokhagymát és a malátaecetet.
Lefedtem, és 3 órán keresztül hagytam főni a levében, amíg a leve besűrűsödött. Tálon pitával tálaltam.
Higgyék el, tízszer finomabb, mint ahogy kinéz. Egyszerűsége ellenére nagyon ízletes étel. A szinte fűszernélkülisége fel sem tűnik az ecet, a noomi és a fokhagyma együttes ízvilága mellett. Helye van a Gasztrobakancslistánkon.