Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a kerék és tengely első használatáról fennmaradt emlék Lengyelországból származik, nézzük meg, hogy készül a világhírnek örvendő lengyel sütemény a babka vagy baba.
A babka-t általában kuglóf formában sütik, innen kapta a nevét is (állítólag), mert a formából kikerült sütemény úgy néz ki mint a nagymamák széles szoknyája. (babka - nagymamácska).
A recept egyértelműen szláv eredetű, de egész Európát körbejárta, és mindenhol igazítottak rajta egy kicsit, vagy helyi ízléshez igazították.
Pont ezért, a receptek elég sokfélék. Az egyszerű élesztős süteménytől a gyümölcsös kenyéren át, az alkoholos változatig terjednek.Ilyen a rum baba vagy francia verziója a baba au rhum, amit állítólag I. Szaniszló (Stanislaw Leszczinsky) lengyel király ismertetett meg Lotaringiában a XVIII. században.
A porcukorral hintett, vagy gyümölcsös cukormázzal lecsorgatott babkát hagyományosan húsvétkor fogyasztják Lengyelországban és Oroszországban.
A sütemény a zsidó konyhában is népszerű, máz nélkül, porcukorral meghintve, sabbatkor tálalják.
A rum baba, amit később fogok elkészíteni, a rumos szirupba áztatott tésztájának köszönheti nevét és inkább ázsiai hatásokat mutat.
A sokfajta változat már gyakran nem is emlékeztet az eredeti egyszerű változatra.
Hozzávalók:
2 csésze/cup liszt
2 teáskanál porélesztő
5 tojássárgája
1/2 csész/cup tej
1/2 csész/cup + 2 evőkanál cukor
1/2 csésze/cup olvasztott vaj
1/2 csésze/cup mazsola
2 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál só
3/4 csésze/cup porcukor
4 evőkanál citromlé
kandírozott narancshéj
A mazsolát forró vízbe áztattam. A tejet felmelegítettem és a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam két evőkanál cukrot, rászórtam az élesztőt és 3 evőkanál lisztet és jól elkevertem. Lefedtem és állni hagytam, míg kb. duplájára kelt.
Egy másik tálban a maradék cukrot és a tojássárgákat 5 percig vertem villával, majd belekevertem a vaníliaaromát.
A mazsoláról leöntöttem a vizet és száradni hagytam.
A maradék lisztet és a sót, majd a cukros tojást hozzáadtam az élesztős keverékemhez és 5 percig dagasztottam a géppel.
Ezt követően belekevertem az olvasztott vajat és újabb 5 perc dagasztás következett. Közben beleszórtam a mazsolát.
A kuglófformát olajjal kikentem és belekanalaztam a ragadós tésztát.
Lefedtem és még egy órát hagytam kelni, közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra, és 50 percig sütöttem. Tányérra borítottam és hagytam kihűlni.
Én ezzel be is fejeztem a munkát, de aki a képen látható díszítést is el akarja végezni, az keverje el a porcukrot a citromlével, hogy viszonylag sűrű, ne túl folyós legyen és lassan, szinte cseppenként csepegtesse a babkára és a tetejére kandírozott narancshéjat tegyen.
Kóstoló: Nekem inkább a márványkuglóf jön be, bár nem vagyok édesszájú és a süteményekben elég válogatós vagyok. Nem Gasztrobakancslistás.