Egyiptomi dukkah
2016. november 29. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Egyiptomi dukkah

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a numerológiát az ókori Egyiptomban találták ki, nézzük meg, hogy készül az egyiptomiak egyik mindenes fűszerkeveréke a dukkah.

A dukkah fűszerkeverék, azzal az apró kis módosítással, hogy olajos magvakat is kevernek bele. Pontos és autentikus receptje nincs, az ahány ház, annyi szokás alapelve érvényesül.

Gazdagsága miatt én Yotam Ottolenghi receptje alapján készítettem el.

dukkah1.jpg

A dukkah igazán ízgazdag fűszerkeverék, egyetlen hibája az, hogy mindennek dukkah íze lesz, amire rátesszük. Az egyiptomiak pedig  - enyhe túlzással - általában mindenre ráteszik. De humuszra szórva például hasznos lehet.

Hozzávalók:

1/2 csésze (cup)/ 70 gr hámozott mogyoró

2 evőkanál hámozott napraforgómag

1 teáskanál édesköménymag

1 evőkanál római kömény

1 evőkanál szárított zöldbors

3 evőkanál koriandermag

1 1/2 evőkanál szezámmag

1/2 teáskanál fekete kömény

1/2 teáskanál tengeri só

1 teáskanál őrölt paprika

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 160 fokra. 

Egy sütőtálcán terítsük szét a mogyorót és tegyük a sütőbe 20 percre. Tíz perc után szórjuk mellé a napraforgómagot. 20 perc után vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Egy serpenyőt tegyünk a tűzhelyre, és közepesnél magasabb hőfokon hagyjuk kb. 5 percig felmelegedni.

(A következő lépéseknél vigyázzunk, főleg a szezámmagnál, mert ha túlpirítjuk a fűszereket, akkor keserűek lesznek.)

Szórjuk bele az édesköménymagot, pirítsuk 30 másodpercig, szórjuk hozzá a római köményt, és pirítsuk őket együtt még 30 másodpercig.

Mehet egy tálkába.

Most jön a zöldbors. Ezt is pirítsuk 30 másodpercig, vagy amíg el nem kezd pattogni.

Mehet külön tálkába.

Most jön a koriander. A koriandernek valamivel több, mint egy perc kell, de azonnal vegyük le a tűzről, amint pattogni kezd.

Külön tálka.

Csökkentsük le a hőfokot alacsonyra, várjunk egy kicsit, amíg az edényünk utánhűl. Szórjuk bele a szezámmagot és a feketeköményt. Óvatosan pirítsuk. Amint a szezámmag elkezd kicsit barnulni, azonnal vegyük le a tűzről.

Természetesen szintén külön tálka.

A mostanra kihűlt mogyorót vegyük a kezünkbe, és morzsoljuk le róla a héját a két tenyerünk között.

Mozsárba téve törjük meg. Maradjon darabos. Mehet egy keverőtálkába.

Ezt követően a többi tálka tartalmát (kivéve a szezám-feketekömény keveréket) is külön-külön törjük össze, és mehet a tálba.

Amikor már mindent összetörtünk, mehet rá a szezám-feketekömény, a só és a paprika. Jól keverjük el.

dukkah2.jpg

Autentikus fogyasztási módja, ha laposkenyeret olívaolajba, majd dukkah-ba mártogatunk. 

Légmentesen lezárva egy hónapig használható.

Kóstolás: Finom, finom, de nem kimagaslóan. Van olyan étel, aminek jót tesz, de sokat elront jellegzetes ízével.Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1712008442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

#audreyfoody 2016.12.06. 22:53:32

Ez nagyon jól hangzik :) Pont a hétvégére terveztem, hogy készítek egy humuszt, maneesht és lehet, hogy ezt is kipróbálom hozzá :) Köszi a receptet :)
süti beállítások módosítása