A klasszikus brit éttermi curry-k másik fő alap fűszerkeveréke a tandoori masala. Akár még ezt is megvehetjük nagyobb szupermarketekben, de a bolti tele van ízfokozóval, így egyértelmű, hogy itt is azt ajánlom, hogy készítsük el saját magunk. Ha szeretnénk a bolti verzió vöröses színét megtartani, akkor használhatunk ételfestéket.
Hozzávalók:
(120 g, 13 evőkanálnyi keveréket kapunk)
3 evőkanál koriandermag
3 evőkanál római köménymag
1 evőkanál fekete mustármag
5 centi fahéj, vagy kassziahéj
egy kis darab szerecsendió
3 szárított babérlevél
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál fokhagymapor
2 evőkanál hagymapor
2 evőkanál amchoor (szárított mangópor)
1 evőkanál vörös ételfestékpor (opcionális)
Az egész fűszereket egy nagy serpenyőben közepesnél nagyobb lángon pirítsuk meg. Óvatosan nehogy megégjenek. Ha füstölni kezdenek, azonnal vegyük le a tűzről.
Várjuk meg míg kihűlnek, majd darálóban, vagy mozsárban őröljük teljesen finomra őket.
Adjuk hozzá a por alakú fűszereket a gyömbértől az ételfestékig, majd őröljük tovább.
Légmentesen, sötét helyen tárolva, két hónapon belül használjuk fel, mert addig őrzi meg teljes frissességét.