Kijevi borscs
2013. október 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kijevi borscs

 

Jó pár éve kacérkodom a borsccsal. De valahogy mindig kicsit furcsának éreztem a gondolatot, hogy egy levesben együtt úszkál a hús meg a cékla. Meg szerettem is volna elkészíteni, mert általános iskolai orosz tanulmányaimból annyi maradt meg gasztronómiailag, hogy van a scsí meg a borscs. Ha pedig az ember már ilyen fába vágja a fejszéjét, hogy végigfőzi a világ legnépszerűbb legismertebb ételeit, akkor a borscs igazán nem maradhat ki. Meg ugye, annyi millió szláv csak nem tévedhet. Bár volt egy elég nagy tévedésük a XX. században. Oroszországban, Ukrajnában nemzeti étel, de állítólag ukrán eredetű, ezért a választásom a Kijevi borscsra esett, amit pampuskával készítettem el. A borscs lényege, hogy külön fő a hús és külön a zöldségek (meg hogy cékla van benne)

 Szombaton korán ébredtem, és mint több háziasszony beszámolt róla, hogy az ilyen korai hétvégi ébredésekből nyert időt az ebéd megfőzésére szokták szánni, én is nekiláttam. Ezt nem is bántam meg, mert nem egy öt perc alatt összedobható étel.

DSCN0497k.jpg

A hozzávalók:

 

15 dkg  konzerv fehérbab

60 dkg sertésborda felkockázva

1 fej vöröshagyma

3 sárgarépa

2 fehérrépa

4 cékla vékony csíkokra vágva

2 evőkanál zsír

3 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál borecet

½ zellergumó vékony csíkokra vágva

2 zöldpaprika vékony csíkokra vágva

2 nagy paradicsom csíkokra vágva

15 dkg káposzta vékony csíkokra vágva

1 babérlevél

4 gerezd fokhagyma összezúzva

4 dkg szalonna apró kockákra vágva

bors

1 evőkanál cukor

tejföl

 

Egy fazékba először is kb. 4 liter vízzel felrakjuk főni a megpucolt hagymát egészben, a sárgarépákat, a fehérrépákat és a felkockázott sertésbordát. Ugyanúgy, mint a húslevesnél lehabozzuk, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Miután megfőtt a hús, kiszedjük a zöldségeket a levesből, a levest félretesszük.

 

Miközben fő a leves, a céklákat meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Vigyázva, mert úgy fog a cékla, hogy még a keresztanyánk térgye kalácsa is cékla színű lesz.

Ha ezzel megvolnánk, akkor egy edénybe egy evőkanál zsíron elkezdjük párolni, majd pár perc után hozzáadjuk a paradicsompürét meg löttyintünk alá egy kis vizet, a borecetet, hogy oda ne égjen és közepes lángon lefedve kb. 15 percig pároljuk.

Változatosság kedvéért egy újabb edényt veszünk elő és belerakjuk a másik kanál zsírt, hozzáadjuk a levesből kivett és vékony csíkokra vágott sárgarépát (a fehérrépára és a hagymára már nem lesz szükségünk), a vékony csíkokra vágott fél zellert, a két paprikát, a paradicsomot és együtt szintén 15 percig pároljuk. Amikor ezzel kész vagyunk, van három edényünk, három féle részeredménnyel.

DSCN0499k.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most fogjuk és a leveses fazékba, amiben a hús is van, beleöntjük a céklás keverékünket, majd pedig a sárgarépás, zelleres, satöbbis keveréket, a káposztát, a babot, a babérlevelet, a mozsárban összetört fokhagymákat, a felkockázott szalonnákat és a cukrot, sózzuk, borsozzuk. Megkeverjük, felforraljuk, és fél óráig főzzük.

Tányérba szedjük, és egy kanál tejfölt teszünk rá.

DSCN0523k.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kanál borscs és egy harapás pampuska. Így esszük.

A pampuska a következő receptünk lesz.

 A borscs szintén egy olyan különleges ízvilágú étel, aminek helye van egy gasztro-bakancslistán.

Értékelés: 4/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr605590991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapass90210 2013.10.21. 23:40:02

Nem autentikus, ha nincs a tetején 600 tonna kapor! :D

szbszig 2013.10.22. 05:24:11

Ettem már borscsot, de bennem nem igazán hagyott mély nyomokat. Nem emlékszem, hogy rossz lett volna, de arra sem, hogy olyan kiemelkedően jó. Igaz, nem autentikus, orosz vagy ukrán étteremben történt, ezért talán adnom kéne neki még egy esélyt egy ilyen helyen is.

qtyasorsu 2013.10.22. 06:25:34

A szalonnát csak úgy simán bele kell főzni? Semmi pirítás?

makru 2013.10.22. 06:47:22

Az a gyanúm, hogy a borscs odaát kb. úgy értelmeződik, mint nálunk a lecsó. Mindenki főzi, mindenki másképp, és természetesen meg van róla győződve, hogy csakis az övé az igazi.
Egyszer kísérleteztem egy olyan verzióval, amelybe a céklát az uborkakovászoláshoz hasonlóan meg kellett savanyítani. Ízlett, de nem annyira, hogy rendszeresítettem volna az egész tortúrát.

grani 2013.10.22. 07:48:12

A borscs ukrán étel. Az oroszok jellegzetes levese a scsi. Nem illik összetéveszteni, mert ez olyan, mintha szlovák paprikást és magyar tócsnit emlegetnénk.
Az oroszoknál is van céklából készült leves, annak a neve szvekolnyik.
Az ukrán borscsnak van nyári változata,zöld borscs, amit hidegen tálalnak.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.10.22. 08:08:10

@makru: Teljesen igazad van. Ahány ház, annyi borscs. Nekem ez a recept tűnt a legérdekesebbnek, azért ezt készítettem el.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.10.22. 08:10:20

@qtyasorsu: Lehet kicsit félreérthetően írtam. A fokhagymát a szalonnával együtt mozsárban összetörjük, de ami a lényeget illeti: nem pirítjuk, csak úgy belerakjuk.
süti beállítások módosítása