Egy igazi osztrák-magyar monarchicum. Alapanyaga a juhtúró, vagy liptói túró, vagy bryndza, kinek ahogy tetszik. Végre egy olyan téma, ahol a kisantant országok egymással veszekedhetnek és nem velünk, hogy ki volt itt hamarabb, ki készítette hamarabb. Ahogy nagyszerű régész tanárom, Révész László mondta, ha a nyelvészetet vesszük alapul, akkor még pisilni is csak a szlávoktól tanultunk meg, ironizálva azon, hogy a földművelés szavai mind szláv jövevényszavak, ezért sokan azt bizonygatják, hogy a földművelést a honfoglalás után bizony a nagymorváktól tanultuk meg.
Egyébként tévedés ne essék, semmi bajom a szlávokkal. Sőt! Magam is tirpákként szláv felmenőkkel rendelkezem, csak a származásnál előbbre tartom az objektivitást.
Szóval a juhtúrónál alaposabb kutatásokra van szükség, hogy vajon a románok vagy a szlovákok készítették először, az biztos, hogy a nevében már Liptó vármegyét őrizte meg.
További tudnivalók Liptó vármegyéről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lipt%C3%B3_v%C3%A1rmegye
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg juhtúró
a többi ízlés szerint :)
ami szerintem kell bele:
10 dkg vaj
1 fej hagyma lereszelve, vagy apróra vágva
őrölt pirospaprika
mustár
őrölt kömény
A hozzávalókat egy tálba rakjuk és villával jól összekeverjük, míg el nem érjük a megfelelő krémes állagot.
Értékelés: 5/5