Liptói, avagy körözött
2014. január 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Liptói, avagy körözött

Egy igazi osztrák-magyar monarchicum. Alapanyaga a juhtúró, vagy liptói túró, vagy bryndza, kinek ahogy tetszik. Végre egy olyan téma, ahol a kisantant országok egymással veszekedhetnek és nem velünk, hogy ki volt itt hamarabb, ki készítette hamarabb. Ahogy nagyszerű régész tanárom, Révész László mondta, ha a nyelvészetet vesszük alapul, akkor még pisilni is csak a szlávoktól tanultunk meg, ironizálva azon, hogy a földművelés szavai mind szláv jövevényszavak, ezért sokan azt bizonygatják, hogy a földművelést a honfoglalás után bizony a nagymorváktól tanultuk meg. 

Egyébként tévedés ne essék, semmi bajom a szlávokkal. Sőt! Magam is tirpákként szláv felmenőkkel rendelkezem, csak a származásnál előbbre tartom az objektivitást.

liptói.jpg

Szóval a juhtúrónál alaposabb kutatásokra van szükség, hogy vajon a románok vagy a szlovákok készítették először, az biztos, hogy a nevében már Liptó vármegyét őrizte meg.

További tudnivalók Liptó vármegyéről:

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Lipt%C3%B3_v%C3%A1rmegye

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg juhtúró

a többi ízlés szerint :)

ami szerintem kell bele:

10 dkg vaj

1 fej hagyma lereszelve, vagy apróra vágva

őrölt pirospaprika

mustár

őrölt kömény 

A hozzávalókat egy tálba rakjuk és villával jól összekeverjük, míg el nem érjük a megfelelő krémes állagot. 

Értékelés: 5/5

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr765738742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.01.07. 06:22:27

A nomádok is tartottak juhokat és készítettek tejterméket, szóval se nem szláv, se nem román találmány a juhtúró, már az ősmagyarok is ismerték.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.07. 09:34:18

Teljesen egyetértek a többi hozzávalóval is, de mindig megpróbálom megtalálni a minimálreceptet (persze ez nem mindig sikerül), amit mindenki bővíthet ízlése szerint.

♔batyu♔ 2014.01.07. 09:55:41

@magyar bucó: Itt a körözöttről van szó, aminek csak az alapanyaga juhtúró. A színét a paprika adja, ami viszonylag új dolog és ami Mo-n annyira jól elterjedt, hogy szinte az összes nem édes magyar étel alapanyaga lett. Az őrőlt paprikát kell beletenni, ezért a körözött ezért egészen biztosan magyar találmány. (A száraz erőspaprika őrlése is magyar találmány)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.07. 10:17:42

@♔batyu♔: Mi ledaráltuk a paprikát, a tót atyafiak meg belerakták a juhtúróba :) Akár így is lehetett.

David Bowman 2014.01.07. 11:34:00

Nézzünk csak meg egy állítólag szláv eredetű földművelős szót közelebbről!
Lapát. Hány rokon szava van a magyar nyelvben? Lapát, lap, talp, alap, lapu, lapul, lapos,lapít. Ennyi jutott most eszembe. Vagy kasza, szab, kaszabol. Szlovákul sajnos nem tudok, de ez a szlávból vett földművelés marhaságnak tünik.
Ja, én retrográd elem vagyok. A kőrözöttet is tehéntúróval szeretem.

Attila61 2014.01.07. 11:49:10

Próbáljátok ki, adjatok hozzá 1-2 evőkanál sört és pihentessétek pár órát a hűtőben. A sör csodát tesz a körözöttel.

elek72 2014.01.07. 12:05:30

@David Bowman: előadod itt a Nagy Magyart de a körözöttet sem tudod helyesen leírni.

magyar bucó 2014.01.07. 15:36:06

@♔batyu♔: "Szóval a juhtúrónál alaposabb kutatásokra van szükség, hogy vajon a románok vagy a szlovákok készítették először, az biztos, hogy a nevében már Liptó vármegyét őrizte meg."

Egy árva szó sincs benne a körözöttről.

David Bowman 2014.01.08. 16:02:55

Nem adom elő. Mondjuk a napok neveinél igazuk lenne, de itt nem. Mi az, hogy "helyesen"?

elek72 2014.01.09. 06:01:06

@David Bowman: körözött vö. kŐrözött

elek72 2014.01.09. 06:02:35

@elek72: és gondolom így is mondod hosszú ő vel :)

David Bowman 2014.01.10. 18:15:07

@elek72: Ja. De ha megmondod a szó etimológiáját, változtathatok ezen.

elek72 2014.01.11. 15:59:03

@David Bowman:
"Honnan kapta nevét a körözött nev? étel?

A magyar nyelvben véletlen egybeesés, hogy a rend?rség által buzgón keresett b?nöz? és a vajjal, f?szerekkel elkevert túró neve ugyanaz. A két szó gyökere azonban megegyezik, hiszen egy b?nöz? körözésekor azt az információt és sokszor írásos dokumentumot, hogy az illet?t keresik, sok helyre eljuttatják, gyakorlatilag körbejut az országban, régióban.
Körözött túró - melyet ma röviden csak körözöttnek nevezünk - készítésekor pedig hozzáadják a tájegységenként és családonként is eltér? alkotóelemeket a (juh)túróhoz, majd alaposan összekeverik, azaz régies kifejezéssel mondva körözik. A körözés ugyanis mindenféle kör alakú mozgást jelöl, ezen belül a kever? mozdulatokat is." Gúglí a barátod :)
süti beállítások módosítása