Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a gimnasztika a meztelen szóból származik, nézzük meg, hogy készül a jellegzetes egyiptomi főtt tojás, a beid hamine.
Nagy valószínűséggel már Hufu fáraó is evett beid hamine-t miközben épülő piramisában gyönyörködött. Elkészítése tök egyszerű, főleg ha van "slow cooker"-ünk (magyarul talán lassú főző).
Az étel egyszerű, csak nem éri meg a fáradtságot.
A hosszú főzési idő alatt, ami 6-24 óra lehet, a szín és az íz beszivárog a héjon át, és elszínezi a tojást és sokkal krémesebb lesz az állaga. A hamine tojást gyakran tárolják Egyiptom nemzeti ételének a ful medames-nek (nemsokára következik) a tetején.
A tojás számos kultúrában szorosan kapcsolódik a tavaszi napéjegyenlőség körüli ünnepekhez. Egyiptomban a beid hamine a cham el nessim, egy ősi tavaszi fesztivál kelléke. Ilyenkor a népek a természet megújulását piknikkel és falusi turizmussal ünneplik. Andalúziában a mór, spanyol, és zsidó kultúrák keveredésével a szefárdoknál a pészah integráns része a huevos haminados.
Úgyhogy ha szeretnénk megünnepelni a tavaszi napéjegyenlőséget, akkor főzzünk beid hamine-t.
Hozzávalók:
Tojás
Víz
Vöröshagyma héja
(Ha nincs slow cookerünk, akkor egy nagy lábas is megteszi, de akkor öntsünk a vízbe egy kis olajat, hogy lassítsa a víz párolgását.)
Este 10-kor fogjuk a tojásokat és elhelyezzük a slow cooker-ben, rászórjuk a hagymák héját, felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, majd magas fokozatra állítjuk és adunk neki 10 órát.
Filmet nézünk, olvasgatunk az ágyunkban, alszunk, igazából teljesen mindegy mit csinálunk, a slow cooker-ben szépen 10 órát főnek a tojások 120 fokon.
Reggel felkelünk, kidörgöljük a szemünkből a csipát, elszívjuk kávé mellé a reggeli első ciginket (remélem senki nem dohányzik!) és megvárjuk, amíg pittyeg a szerkezet és megnézzük a tojásokat, amik elkészültek.
Megkóstoljuk és rájövünk, hogy bár rezsicsökkentés van, nem éri meg egész éjszak főzni pár vacak tojást, hogy kicsit szürkébb legyen és kicsit krémesebb az állaga.
Értékelés: 2/5
Nyugodtan halhatunk meg, ha ezt nem kóstoltuk meg, akkor is.