Beid Hamine - slow cooker-ben
2014. február 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Beid Hamine - slow cooker-ben

 

Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a gimnasztika a meztelen szóból származik, nézzük meg, hogy készül a jellegzetes egyiptomi főtt tojás, a beid hamine.

Nagy valószínűséggel már Hufu fáraó is evett beid hamine-t miközben épülő piramisában gyönyörködött. Elkészítése tök egyszerű, főleg ha van "slow cooker"-ünk (magyarul talán lassú főző).

 Az étel egyszerű, csak nem éri meg a fáradtságot.

A hosszú főzési idő alatt, ami 6-24 óra lehet, a szín és az íz beszivárog a héjon át, és elszínezi a tojást és sokkal krémesebb lesz az állaga. A hamine tojást gyakran tárolják Egyiptom nemzeti ételének a ful medames-nek (nemsokára következik) a tetején.

A tojás számos kultúrában szorosan kapcsolódik a tavaszi napéjegyenlőség körüli ünnepekhez. Egyiptomban a beid hamine a cham el nessim, egy ősi tavaszi fesztivál kelléke. Ilyenkor a népek a természet megújulását piknikkel és falusi turizmussal ünneplik. Andalúziában a mór, spanyol, és zsidó kultúrák keveredésével a szefárdoknál a pészah integráns része a huevos haminados.

Úgyhogy ha szeretnénk megünnepelni a tavaszi napéjegyenlőséget, akkor főzzünk beid hamine-t. 

Hozzávalók:

Tojás

Víz

Vöröshagyma héja

Hamine1.jpg

(Ha nincs slow cookerünk, akkor egy nagy lábas is megteszi, de akkor öntsünk a vízbe egy kis olajat, hogy lassítsa a víz párolgását.)

Este 10-kor fogjuk a tojásokat és elhelyezzük a slow cooker-ben, rászórjuk a hagymák héját, felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, majd magas fokozatra állítjuk és adunk neki 10 órát.

hamine2.jpg

Filmet nézünk, olvasgatunk az ágyunkban, alszunk, igazából teljesen mindegy mit csinálunk, a slow cooker-ben szépen 10 órát főnek a tojások 120 fokon. 

Reggel felkelünk, kidörgöljük a szemünkből a csipát, elszívjuk kávé mellé a reggeli első ciginket (remélem senki nem dohányzik!) és megvárjuk, amíg pittyeg a szerkezet és megnézzük a tojásokat, amik elkészültek.

hamine3.jpg

Megkóstoljuk és rájövünk, hogy bár rezsicsökkentés van, nem éri meg egész éjszak főzni pár vacak tojást, hogy kicsit szürkébb legyen és kicsit krémesebb az állaga.

hamine4.jpg

Értékelés: 2/5

Nyugodtan halhatunk meg, ha ezt nem kóstoltuk meg, akkor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr945833716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása