Minestrone alla genovese - zöldségmindentbeleleves genova-i módra
2014. június 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Minestrone alla genovese - zöldségmindentbeleleves genova-i módra

 

Kultúrbakancslistánk következő látnivalója a szintén Rómában, Kr. u. 139-ben épült Angyalvár.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/10/kr_u_139_angyalvar

Ennek alkalmából készítsünk minestrone-t genova-i módra.

 

vegetables.jpg

Talán a címből is látszik, hogy nem  tudok az elvárható rajongással írni a zöldséglevesek királyáról, az olasz minestrone-ról. 

A minestrone, mint oly sok házias étel számtalan változatban létezik. Ahány ház, annyi minestrone, mondja az olasz közmondás. Még évszakonként sem ugyanazt rakják bele, a hozzávalók mindig az aktuális kínálathoz igazodnak. De a sokfajta recept 93,2%-a tartalmaz babot. Készülhet húsalaplével, zöldségalaplével, de a bab főzőleve is megteszi.

A minestrone verde a tavaszi kínálatot tükrözi. Van benne lóbab, borsó, spárga, spenót, bébicukkini. Télen száraz hüvelyesek, konzerv paradicsom, répa, káposzta burgonya kerül bele.

Toscanaban a minestrone-t pancetta szalonnával, rozmaringgal, paradicsommal készítik és pirított kenyérre szedik.

Milánóban rizst főznek bele.

A titkos hozzávaló viszont mindenütt a parmezánsajt kérge, amit belefőznek, majd kidobják, példázva ezzel is azt az olasz mentalitást, hogy a konyhában mindent megpróbálnak hasznosítani, ne kelljen semmit kidobni. Ahogy a banya mondta az Indul a bakterházban: "Nincs tékozlás, nincs pazarlás. Nincs Nincs."

Végül a véleményem szerint a legizgalmasabb Minestrone, a genova-i:

10 dkg káposzta

5 dkg zöldbab

2 burgonya

2 sárgarépa

2 póréhagyma

2 paradicsom

1 szárzeller

1 cukkini

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

10 dkg vörösbab konzerv

1 db parmezánhéj

1/2 cup, csésze, 125 ml olívaolaj

15 dkg rövidmetélt

 pesto

só, parmezán

Az olívaolajon kezdjük el megfonnyasztani a hagymát, fokhagymát, pórét, zellert és a répát. Öt perc után adjuk hozzá a pesto-n, parmezánon, babon és tésztán kívül az összes hozzávalót, öntsük föl vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd alacsony hőfokon főzzük 30 percig. 

Adjuk hozzá a babot, sózzuk borsozzuk és főzzük még 30 percig, majd szórjuk bele a tésztát, és főzzük, annyi ideig, amíg nem lesz al dente (a csomagoláson található ideig).

Tálaláskor minden tányérhoz leves tetejére jár egy  evőkanál pesto, pár csepp olívaolaj és reszelt parmezán.

Világhíre ellenére, szerintem nem veszítünk vele, ha soha nem kóstoljuk meg, szerintem én sem fogom még egyszer megfőzni. A listára kerüléshez minimum az kell, hogy ilyet még sokat szeretnék enni. Na, a minestrone nem ilyen.

Még 985 hely van a gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr346262364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása