Tortellini a brodo - most akkor kinek a köldöke?
2014. június 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Tortellini a brodo - most akkor kinek a köldöke?

Miután megtekintettük kultúrbakancslistánk következő darabját, a Kr. u. 350-ben készült Róma katakombáiban található Herkules a heszperidák kertjében című falfestmény részletet, ismét egy olasz étel elkészítését nézzük meg.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/24/kr_u_350_herkules_a_heszperidak_kertjeben

A tortellini a brodo, vagyis tortellini húslevesben - valljuk be, hogy elég hülye ötlet. Természetesen ez az én egyéni véleményem, ami lehet, hogy rossz ízlésre, meg hasonlókra vall, de ragaszkodom hozzá. Valószínűleg tapasztalt olasz háziasszonyoknak nem jelent olyan nagy kihívást, mint nekem, de egy órát pepecselni azzal, hogy apró kis tésztakörökbe tölteléket töltsek, majd pedig kis cuki gyűrűcskéket készítsek, ahhoz túl rövid az élet. Ki találta ezt ki?  

tortell5.JPG

A tortellinit "ombelico"-nak is hívják, ami köldököt jelent, és eme tésztaféle állapotos női köldökhöz való hasonlatosságát mutatja.

Az olaszok erről több legendát is mesélnek. Az egyik szerint, amikor Lucrezia Borgia utazgatott Itália szerte, az egyik éjszaka megszállt egy fogadóban, ahol a szakácsot annyira elbűvölte a nő szépsége, hogy nem tudta megállni, hogy ne kukkolja meg a kulcslyukon keresztül öltözködés közben, de szerencsétlen csak a köldökét látta Lucrezia-nak, de ez a látvány is annyira megrészegítette, hogy azonnal rohant és elkészítette a tortellinit.

A másik legenda is hasonló, csak ott Jupiter és Vénusz szálltak meg a fogadóban és a szakács Vénuszt kukkolta, akinek szintén csak a köldökét látta a kulcslyukon keresztül és ez ihlette a tortellinit.

A legenda is azt bizonyítja, hogy az olasz szakácsok nem túl ügyes kukkolók, de a kezük annál ügyesebb.

Ha egy kicsit eltávolodunk a legendáktól, akkor tudhatjuk, hogy a kínaiak már több mint 2000 éve készítettek wontonlevest, ami tésztába töltött mindenféle töltelék, amit levesbe tesznek. Valószínűleg közelebb járunk a valósághoz, ha a tortellinit a wontonból eredeztetjük, de a nagyesküt nem merném rá letenni.

Ha valaki szeret pepecselni:

Hozzávalók:

1,5 l húsleves

A tésztához:

40 dkg liszt

1/2 kávéskanál só

4 tojás

 

A töltelék:

35 dkg pulykamellfilé

5 dkg ricotta

5 dkg reszelt parmezán

2 tojás

2,5 dkg vaj

1/2 citrom reszelt héja

szerecsendió

só, bors

A lisztből, tojásból, a sóval együtt tésztát gyúrunk, majd nedves ruhába tekerjük és fél órát pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.

A pulykamellet kis darabokra vágjuk, és a megolvasztott vajon közepes hőfokon, kb. 15 percen keresztül sütjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor húsdarálóval ledaráljuk vagy kétszer, és jól összekeverjük a kétféle sajttal, tojással, citromhéjjal, szerecsendióval és egynemű masszává dolgozzuk össze. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. 

tortell.JPG

A tésztát sodrófa segítségével vékonyra nyújtjuk és öt centis köröket vágunk belőle. Minden kör közepére teszünk egy kávéskanál húsos masszát, majd félhold alakban összehajtjuk és a széleket összenyomogatjuk, majd az ujjunk körül gyűrűt hajtogatunk belőle. Vékony nőies ujjak előnyben.

tortell2.JPG

tortell3.JPG

tortell4.JPG

Időközben felforraljuk a húslevesünket és beletesszük a tortelliniket és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Tálaláskor ízlés szerint olvasztott vajjal locsoljuk, reszelt parmezánnal megszórjuk.

A tortellini a brodo nem kerül fel, így még mindig 984 hely van a gasztrobakancslistánkon.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr726407083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Michelin-csillagos tésztanyújtás 2014.06.24. 22:57:25

Sikerült hazatérni az olasz túráról, a cél ezúttal Emilia-Romagna tartomány volt, ami rengeteg világhírű olasz specialitás hazája, a parmezántól a pármai sonkán keresztül a modenai balzsamecetig. Az érkezés utáni következő reggelre téli tájjá alakult a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.24. 22:55:28

Így csinálják a mammák egy Michelin-csillagos étteremben (videóval): vilagevo.blog.hu/2011/03/08/michelin_csillagos_tesztanyujtas

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.24. 23:04:02

@világevő: Hát igen. Van mit tanulni. Jó volna így érteni a tésztához és ilyen gyakorlattal rendelkezni. De talán ha én is annyi idős leszek.
süti beállítások módosítása