Miután megcsodáltuk Rómában a Santa-Constanza-templomot, kiránduljunk el Nápolytól nem messze Capri szigetére.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/25/kr_u_361_santa_costanza-templom
Capri szigetéről Homérosz, mint Antheomoessa (virágzó föld) írt. A görög gyarmatosítók Kaprosznak (vaddisznó) nevezték el, míg a rómaiak Capraea (kopár sziget) néven ismerték.
Tiberius császár számára ez volt Apragopolisz, az édes semmittevés szigete.
Capri a luxusturizmus jelképe, minden évben megrendezik a "gazdagok és szépek" találkozóját, ahol nem számít a pénz.
Bár Caprin nem számít a pénz, most egy olyan salátát készítünk, amihez nincs szükség egy vagyonra. Az insalata caprese nagyszerűségét az egyszerűsége adja, na meg persze az olasz konyha - paradicsom, mozzarella, bazsalikom - szentháromsága.
Capri salátát készíthetünk fillérekből is, és nem kapunk sokkal rosszabb ízélményt, mintha a drágább hozzávalókat vesszük meg. Én mégis azt mondom, ha valaki úgy érzi, hogy nem okoz nála bankcsődöt, ha nem a 200 forintos mozzarellát veszi meg, hanem a 600 forintost, akkor tegye meg. Úgyis egyszer élünk.
Hozzávalók:
2 érett, lédús paradicsom
1 mozzarella
bazsalikomlevelek
olívaolaj
só, bors
(esetleg oregánó)
A paradicsomot és a mozzarellát felkarikázzuk, rászórjuk a bazsalikomleveleket, nyakon löttyintjük egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és már készen is vagyunk. Tálalásig hűtjük, ha meg tudjuk állni, hogy ne essünk neki egyből az olasz nemzet színekben pompázó salátánknak.
Az insalata caprese a 18. helyet foglalja el, így még 983 hely van a gasztrobakancslistánkon.