22. Pesto alla Genovese
2014. július 01. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

22. Pesto alla Genovese

Miután Ravennában megtekintettük a Kr.u. 549-ben épült Sant'Apolinare in Classe-t:

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/01/kr_u_549_sant_apolinare_in_classe

fogyasszunk egy újabb olasz specialitást, a pesto-t. A pesto alla genovese vagy más néven battuto alla genovese a legismertebb liguriai specialitás.

italy_map_liguria.jpg

A pesto frissen jó.

Ergo, készítsük el otthon, hiszen egyszerűen elkészíthető, plusz sokkal ízletesebb.

A Gasztrobakancslistának kimondva-kimondatlanul az a célja, hogy megmutassa, hogy a világ ételeinek döntő többségét - egy kis utánajárással - el tudjuk készíteni Magyarországon is. Épp ezért tök felesleges megvásárolnunk mindenféle előregyártott készételt, tele stabilizátorral, meg térfogatnövelővel, meg ízfokozóval, hiszen mi magunk leszünk az ízfokozók. 

pesto2.jpg

Ha van otthon a kertben bazsalikomunk, akkor egész olcsón kijövünk, ha nincs, akkor veszünk két nagy cserepes bazsalikomot szinte bármely szupermarketben, és látszólag gyilkosságot követünk el rajtuk, hiszen megfosztjuk őket a leveleiktől. Nehéz szívvel végeztem el ezt a műveletet, hiszen eszembe jutottak Carl Sagan szavai, miszerint mi emberek, minden más állattal együtt csak parazitái vagyunk a növényeknek, hiszen csak a növények képesek szervetlen anyagból, napenergia segítségével táplálékot előállítani az állatok számára. Úgyhogy a növények nélkül hiába vonnánk ki a vízből a "zoxigént" Fogarasi Árpi segítségével, simán éhen pusztulnánk.

De szerencsére barbár tettem után egy héttel már új leveleket növesztettek a kis bazsalikombokraim.

pesto.jpg

Hozzávalók (2 személyre):   

2 cserepes bazsalikom (darabra, súlyra nem tudom, de a képen látható mennyiség)

1 gerezd fokhagyma

2 dkg fenyőmag

durva szemű só

5 dkg pecorino, vagy parmezán (vagy fele-fele)

3 evőkanál jó minőségű olívaolaj

25 dkg (hagyományosan trenette)  tészta 

A bazsalikomleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük. A megtisztított fokhagymagerezddel, fenyőmaggal, sajttal együtt mixerben összeaprítjuk (hagyományosan mozsárban zúzzuk), és lassan hozzácsurgatjuk az olívaolajat. Közben - al dente - kifőzzük a tésztánkat. (Van ahol a tészta forró főzőlevéből is adnak a pesto-hoz egy keveset.)

A pesto-t a tésztára halmozzuk.

A pesto alla genovese a 22,

Még 979 hely van a Gasztrobakancslistánkon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr536463555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zöld Arany 2014.07.02. 07:42:15

Az olasz konyha egyik legfinomabb terméke: a pesto. Először akkor hallottam róla, amikor Rómában egy vendéglátóm "zöld mártásos spagettit" tálalt ebédre. Sokan nem szeretik, míg mások imádják. Hazájában, Ligúriában nemzeti ételnek számít. Lehet tenni ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása