Miután Ravennában megtekintettük a Kr.u. 549-ben épült Sant'Apolinare in Classe-t:
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/01/kr_u_549_sant_apolinare_in_classe
fogyasszunk egy újabb olasz specialitást, a pesto-t. A pesto alla genovese vagy más néven battuto alla genovese a legismertebb liguriai specialitás.
A pesto frissen jó.
Ergo, készítsük el otthon, hiszen egyszerűen elkészíthető, plusz sokkal ízletesebb.
A Gasztrobakancslistának kimondva-kimondatlanul az a célja, hogy megmutassa, hogy a világ ételeinek döntő többségét - egy kis utánajárással - el tudjuk készíteni Magyarországon is. Épp ezért tök felesleges megvásárolnunk mindenféle előregyártott készételt, tele stabilizátorral, meg térfogatnövelővel, meg ízfokozóval, hiszen mi magunk leszünk az ízfokozók.
Ha van otthon a kertben bazsalikomunk, akkor egész olcsón kijövünk, ha nincs, akkor veszünk két nagy cserepes bazsalikomot szinte bármely szupermarketben, és látszólag gyilkosságot követünk el rajtuk, hiszen megfosztjuk őket a leveleiktől. Nehéz szívvel végeztem el ezt a műveletet, hiszen eszembe jutottak Carl Sagan szavai, miszerint mi emberek, minden más állattal együtt csak parazitái vagyunk a növényeknek, hiszen csak a növények képesek szervetlen anyagból, napenergia segítségével táplálékot előállítani az állatok számára. Úgyhogy a növények nélkül hiába vonnánk ki a vízből a "zoxigént" Fogarasi Árpi segítségével, simán éhen pusztulnánk.
De szerencsére barbár tettem után egy héttel már új leveleket növesztettek a kis bazsalikombokraim.
Hozzávalók (2 személyre):
2 cserepes bazsalikom (darabra, súlyra nem tudom, de a képen látható mennyiség)
1 gerezd fokhagyma
2 dkg fenyőmag
durva szemű só
5 dkg pecorino, vagy parmezán (vagy fele-fele)
3 evőkanál jó minőségű olívaolaj
25 dkg (hagyományosan trenette) tészta
A bazsalikomleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük. A megtisztított fokhagymagerezddel, fenyőmaggal, sajttal együtt mixerben összeaprítjuk (hagyományosan mozsárban zúzzuk), és lassan hozzácsurgatjuk az olívaolajat. Közben - al dente - kifőzzük a tésztánkat. (Van ahol a tészta forró főzőlevéből is adnak a pesto-hoz egy keveset.)
A pesto-t a tésztára halmozzuk.
A pesto alla genovese a 22,
Még 979 hely van a Gasztrobakancslistánkon.