Miután megtekintettük Jeruzsálemben a Sziklamecsetet, főzzünk libalevest maceszgombóccal.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/09/09/kr_u_685_sziklamecset
A libalevest sokan nem szeretik, mert jóval erőteljesebb íze van, mint a csirkehúslevesnek. Akik meg szeretik, azok esküsznek rá, hogy finomabb. És ha már lúd, illetve libaleves, akkor legyen kövér, és betétnek készítsünk hozzá maceszgombócot.
A libaleves hozzávalói:
1 liba
30 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg zellergumó
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 szem bors
5 g gyömbér
1 csomó petrezselyemzöld
6 liter víz
só
A libát daraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni, kis lángon, míg fel nem forr. Lehabozzuk és alacsony hőfokon további 1,5 óráig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. Folyamatos kóstolgatás mellett még 1 órát főzzük, közben előkészítjük a maceszgombócokat.
A maceszgombóchoz:
15 dkg macesz (pászka)
2 tojás
1 csomó petrezselyemzöld
8 dkg libazsír
5 dkg vöröshagyma
5 g gyömbér
só, bors
A macesz egyik felét mozsárban jól összetörjük, a másik felét nagyon kevés vízbe áztatjuk (vagy inkább jól megnedvesítjük) Egy kevés libazsíron jól megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A maradék zsírt habosítjuk, belekeverjük a tojást, a hagymát, az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, az összetört maceszt és a beáztatott, jól kinyomkodott maceszt. Jól összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk, vizes kézzel gombócokat gyúrunk és mehetnek is a levesbe, amit még így gombócostul egy fél óráig főzünk kis lángon.
A libaleves magában is elég finom, de a libazsíros maceszgombócokkal, amikben néha ráharapunk egy pirított hagymadarabra... Olyan, hogy még J........-nak is ízlene. Nem mondom ki, nehogy megkövezzenek.
Mindenképp Gasztrobakancslistás étel.
Még 976 helyünk maradt.