25. Libaleves maceszgombóccal
2014. szeptember 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

25. Libaleves maceszgombóccal

Miután megtekintettük Jeruzsálemben a Sziklamecsetet, főzzünk libalevest maceszgombóccal.

 http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/09/09/kr_u_685_sziklamecset

A libalevest sokan nem szeretik, mert jóval erőteljesebb íze van, mint a csirkehúslevesnek. Akik meg szeretik, azok esküsznek rá, hogy finomabb. És ha már lúd, illetve libaleves, akkor legyen kövér, és betétnek készítsünk hozzá maceszgombócot.

macesz.jpg

 

A libaleves hozzávalói:

1 liba

30 dkg sárgarépa

30 dkg petrezselyemgyökér

20 dkg zellergumó

5 dkg vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

10 szem bors

5 g gyömbér

1 csomó petrezselyemzöld

6 liter víz

A libát daraboljuk, majd hideg vízben feltesszük főni, kis lángon, míg fel nem forr. Lehabozzuk és alacsony hőfokon további 1,5 óráig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket. Folyamatos kóstolgatás mellett még 1 órát főzzük, közben előkészítjük a maceszgombócokat.

A maceszgombóchoz:

15 dkg macesz (pászka)

2 tojás

1 csomó petrezselyemzöld

8 dkg libazsír

5 dkg vöröshagyma

5 g gyömbér

só, bors

A macesz egyik felét mozsárban jól összetörjük, a másik felét nagyon kevés vízbe áztatjuk (vagy inkább jól megnedvesítjük) Egy kevés libazsíron jól megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A maradék zsírt habosítjuk, belekeverjük a tojást, a hagymát, az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, az összetört maceszt és a beáztatott, jól kinyomkodott maceszt. Jól összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk, vizes kézzel gombócokat gyúrunk és mehetnek is a levesbe, amit még így gombócostul egy fél óráig főzünk kis lángon.

A libaleves magában is elég finom, de a libazsíros maceszgombócokkal, amikben néha ráharapunk egy pirított hagymadarabra... Olyan, hogy még J........-nak is ízlene. Nem mondom ki, nehogy megkövezzenek.  

Mindenképp Gasztrobakancslistás étel.

Még 976 helyünk maradt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr586683389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása