1. Doro wat - Etióp nemzeti csirkeleves
2014. október 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

1. Doro wat - Etióp nemzeti csirkeleves

Az első bizonyíthatóan előember által használt kőszerszámokat Kenyában fedezték fel, de mivel kenyai ételt nem találtam a száz szakácskönyvem egyikében sem, ezért egy kicsit csalok és északi szomszédjába, Etiópiába látogatunk.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/03/kr_e_2_600_000_koszerszamok

Etiópiáról először nem a gasztronómiai élmények jutnak az ember eszébe, pedig nincs szégyenkezni valója ennek az afrikai országnak sem. A doro wat kóstolás után egyből felkerült nálam a levesek TOP 10-es listájára.

Etióp1.jpg

Hagyományosan az indzsera nevű kenyérrel fogyasztják. Ilyet sajnos nem tudunk vásárolni, sem pedig készíteni, hiszen egy teff nevezetű kölesfajtára lenne hozzá szükségünk. Ez okból kifolyólag készítsünk hozzá pitát.

Nem lesz egyszerű dolgunk. Először is qibe-t, azaz etióp vajat kell készítenünk.

Qibe hozzávalói:

25 dkg vaj

2 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1 gerezd fokhagyma reszelve

1/4 csésze (cup) aprított vöröshagyma

1/4 teáskanál görögszéna mag

1/4 teáskanál őrölt római kömény

1/4 teáskanál őrölt bazsalikom

1 teáskanál őrölt kardamom

1/4 teáskanál szárított oregánó

1 csipet kurkuma

Teflon edényben kezdjük el alacsony hőmérsékleten melegíteni a vajat. Folyamatos kevergetés mellett, szedjük le a keletkező habot. Amikor már nem keletkezik több, adjuk hozzá az összes hozzávalót. Tizenöt percig kavargassuk a fűszerekkel együtt, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ha már kezelhető hőmérsékletű, akkor nagyon sűrű szűrőn szűrjük át tároló edénybe. Lefedve, hűvös helyen tárolandó, nem igényel hűtőszekrényt.

Most azt gondoljuk, hogy már a főzés jön, és milyen nagyot tévedünk, még berberét kell készítenünk, ami a harissához (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/12/17_libiai_makaroni ) hasonló chilekrém.

berbere.jpg

Berbere hozzávalói:

1 teáskanál őrölt kardamom

2 teáskanál római kömény

1/2 teáskanál koriandermag

1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál  szemes fekete bors

1/2 teáskanál görögszéna mag

1 kis fej hagyma aprítva

4 gerezd fokhagyma

1 csésze (cup, 2,5 dl) víz

14 szárított piquin chile 

1 evőkanál cayenne-i bors

2 evőkanál édes őrölt paprika

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt szegfűbors

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

3 evőkanál száraz vörösbor

3 evőkanál növényi olaj

Ha már így végignézzük a hozzávalókat, akkor látszik, hogy rossz nem sülhet ki belőle. Lássunk hozzá.

Serpenyőben magas hőfokon pár percig pirítsuk a kardamomot, köményt, koriandermagot, fahéjat, borsot és a görögszéna magot. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, rakjuk mozsárba és őröljük porrá.

berbere2.jpg

A hagymát, fokhagymát és a víz felét tegyük turmixgépbe és pürésítsük. Adjuk hozzá az előbb elkészült fűszerkeveréket, a piquint, a cayenne-i borsot, paprikát, gyömbért, szegfűborsot, szerecsendiót és a szegfűszeget. Turmixoljuk tovább, majd lassan öntsük hozzá a maradék vizet, a bort és az olajat. Folytassuk a turmixolást, míg teljesen egynemű nem lesz. Öntsük bele egy főzőedénybe és forraljuk 15 percig, hogy összeérjenek az ízek és pasztaszerű legyen a berberénk.

berbere3.jpg

Most már jöhet maga a leves:

Etióp csirkeleves hozzávalói:

1 csirke négyfelé vágva

1/4 csésze (cup, 60 ml) frissen facsart citromlé

1 evőkanál só

1 1/2 csésze (cup) lereszelt vöröshagyma

1/4 csésze (cup) qibe

1 1/2 csésze (cup) áttört fokhagyma

1 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1/4 teáskanál őrölt görögszéna mag

1/4 teáskanál őrült szerecsendió

1/4 teáskanál őrölt kardamom

1/4 csésze (cup) berbere

1 evőkanál édes őrölt paprika

1/4 csésze (cup, 60ml) száraz fehérbor

3/4 csésze (cup, 1,8 dl) víz

8 keményre főzött tojás meghámozva

1 liter csirkealaplé

3/4 teáskanál őrölt fekete bors 

Vegyük először a csirkét. Dörzsöljük be a citromlével és a sóval. Tegyük félre állni.

Egy nagy fazékban közepes lángon, sűrű keverés mellett 5 percig pároljuk a vöröshagymát. Keverjük bele a qibe-t és még két percig pároljuk együtt. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, görögszéna magot, szerecsendiót, és a kardamomot. Jól elkeverjük. Mehet bele a berbere és a paprika, sűrű keverés még három percig. Hozzáadjuk a bort és a vizet, felforraljuk.

Beletesszük a csirkedarabokat, jól beleforgatjuk, levesszük a hőmérsékletet, lefedjük és 15 percig főzzük.

Etióp2.jpg

A hámozott tojásokat megszurkáljuk villával és a leveshez adjuk, újra lefedjük és még 15 percig  főzzük együtt. Ezután kivesszük a csirkét, hagyjuk kihűlni, kicsontozzuk és visszarakjuk a levesbe. Hozzáöntjük az alaplevet, felforraljuk és belekeverjük a borsot.

Tálaláskor mindenki kap egy tojást a tányérjába és arra merjük a levest.

Nagyon finom. Van benne egy kis magyar halászlé beütés, talán azért is ízlik annyira. Szerintem kihagyhatatlan.

1. a Gasztrobakancslistánkon. Még 1000 kiadó hely van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr16755669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása