29. Mályvacukor, pillecukor, avagy marshmallow
2015. szeptember 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

29. Mályvacukor, pillecukor, avagy marshmallow

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a fogkrémet az egyiptomiak találták fel 7000 évvel ezelőtt, kóstoljunk meg egy, az egyiptomiaknak tulajdonított édességet, a mályvacukrot.

A gasztrotörténeti legendák a mályvacukor feltalálását az egyiptomiakhoz kötik, de a marshmallow elnevezés csak a XIX. században jelent meg.

Azokban az időkben még a vad fehérmályva kivonatát használták elkészítéséhez. Manapság állagát már a hozzáadott zselatinnak köszönheti.

marshmallow.jpg

A mályvacukor alapvető hozzávalói a cukor, a kukoricaszirup, és az ízesítő, amely lehet csokoládé, eper vagy vanília, vagy mint a neves séf, Pierre Gagnaire esetében: rózsa vagy rozmaring.

A mályvacukor a Chubby Bunny nevű játékban is szerepet kap, amelynek az a lényege, hogy marshmallow-val teletömött szájjal kell szavakat kimondani. Ez ismét egy totálisan hülye angolszász szórakozás, ami cseppet sem veszélytelen. Legalább két áldozatról tudunk, akik megfulladtak ebben a "vicces" játékban. 

A marshmallow igazi hazája manapság az Egyesült Államok, ahol sokféleképp hasznosítják a konyhában. Számos sütemény és tortareceptben szerepel, de hozzávalója a híres Rocky Road jégkrémnek is. Szeretik valamiért a tábortűznél is nyárson "sütni".

stay_puft_marshmallow_man.jpg

Híres marshmallow: a Szellemirtók stay puft marshmallow man-je.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr317782818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása