Fűszerek - Fekete só (kala namak)
2015. december 01. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Fűszerek - Fekete só (kala namak)

Az elnevezésbeli tévedések elég gyakoriak, főleg, amikor egy keleti nyelvből fordítják le egy étel, vagy egy fűszer nevét. Ennek különösen jó példája a kala namak, azaz a fekete kősó, ami nem fekete és nem is só igazából, hanem egy Indiából származó, ásványi anyagokat tartalmazó, bányászott keverék.

kala2.jpg

A színe inkább szürkés, vagy barnás és a benne lévő nátrium-klorid csak egy az összetevők közül.

Származási helyétől és a finomítás fokától függően szürkés, rózsaszínes és bézs árnyalatot is találhatunk benne. A felkészületlenek számára kemény tojásra, illetve kénre emlékeztető íze és aromája taszító lehet, de már kevés hú hatására is kellemesen pikánssá alakul.

kala_namak.jpg

A fekete sót gyakran keverik joghurtos mártásokba, és belefőzik különböző csatnikba is. A chaat masala nevű átható fűszerkeverékben, melyet Indiában a különféle rágcsálnivalókra szórnak, szintén a fekete só dominál az aszatgyantával együtt. A fúziós konyhában a kala namakot a maximális hatás érdekében főzés nélkül egyenesen a nyers gyümölcsre is lehet szórni. Megőrölve nedvesség hatására csomósodhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr328129556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása