Molcajete szósz
2017. szeptember 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Molcajete szósz

Ennek az alap tex-mex szósznak az eredetijét molcajete-ben készítik. 

A molcajete egy ősi, mezoamerikai eredetű kőmozsár. A hozzá tartozó mozsártörő neve tejolote. Általában vulkáni kőzetből készül, amit egyszerűen kivésnek.

Természetesen, aki nem olyan elborult, mint én, az elkészítheti ezt a mártást mozsárban is, vagy akár turmixgépben.

 

molcajete2.jpg

 

A molcajete szószt eredetileg a Texasban vadon növő pequin chile-ből készítik, de mivel ehhez nem lehet akárhol hozzájutni, ezért a receptben legtöbb helyen már a jalapeño tűnik fel. 

 

pequin.jpg

Vadon növő pequin chile

Szinte minden tex-mex étel mellé kínálható.

Hozzávalók:

1/2 fej közepes hagyma, felaprítva

1 1/2 evőkanál friss lime-lé

6 db paradicsom

jalapeño chile félbevágva, kimagozva, ereit kivágva

1 gerezd fokhagyma

1 csésze (cup) 2,5 dl felaprított korianderlevél

 Első lépésként, egy kis tálban áztassuk be a hagymát a lime-lébe. Hagyjuk pihenni 15 percig. Eredetileg a comal-nak nevezett vaslapon grillezik a hozzávalókat, de ha nincs vaslapunk, akkor tapadásmentes serpenyő is megteszi. Magas hőmérsékleten grillezzük a paradicsomokat, jalapeño-kat és a fokhagymát, amíg minden oldaluk szenes lesz kicsit.

molcajete.jpg

Ha molcajete-nk, vagy mozsarunk van, akkor törjük jól össze benne a paradicsomot, jalapeño-t és a fokhagymát.

Ha turmixgépben készítjük, akkor pár pulzálást adjunk neki, de vigyázzunk, mert a szósznak darabosnak kell maradnia, nem masszát, vagy pépet készítünk.

Ha molcajete-ben, vagy mozsárban készítjük, akkor szimplán adjuk hozzá a hagymát, a lime-levet és a korianderzöldet, sózzuk és már készen is van.

Ha turmixoltuk, akkor tegyük át egy tálba és ott végezzük el az előbbi műveleteket.

Nemrég olvastam egy tudományos cikket, arról, hogy vannak, akik a korianderzöldet genetikai okokból nem szeretik, és szappanízűnek érzik. Ezért természetesen lehet csökkenteni a mennyiséget, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk.

Azonnal fogyasztható, vagy egy hétig eláll a hűtőben, ha fedett edényben tartjuk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2012823312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.12. 15:48:43

Jó ez nagyon.
A koriandert nemcsak szappanízűnek érzem, de poloska szagúnak is! :)
Ebben a receptben oreganóval helyettesíteném.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2017.09.12. 17:05:54

@pizzaszeletvágó: Ó! Hálásan köszönöm! Évek óta képtelen vagyok rájönni, hogy milyen szaga van a koriandernek. Tényleg poloska szagú. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.14. 12:29:02

@pizzaszeletvágó: Én meg nem szedném ki a csili erét - a pequin csili 10-40-szer csípősebb, mint a jalapeno, és nem hinném, hogy a pirinyó csilikből valaki is kivagdosná az erét :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2017.09.14. 13:08:18

@Andrass9: Én sem szedtem. Ízlés dolga :) Az eredeti recept szerint ki kell vágni. Azért az emberek nagy része nem nagyon bírja a csípőset. Amin én nem érzem, hogy csíp, mások nem bírják megenni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.14. 19:25:06

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Akkor elnézést kérek :)
Sok csípőset készítek, de megmondom a fogyasztóknak előre, hogy ez biz csíp. Kis híján nagyüzemben termesztem a csilit - nem tudok válogatni közöttük. Van, ami nem csíp (Ancho, Holy Mole, etc.), azoknak az aromája az erőssége :) Eszi, nem eszi, nem kapnak mást (nem igaz, de jól hangzik) ...

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2017.09.14. 20:06:25

@Andrass9: Ó! Ancho-t? Még sosem kóstoltam nem szárított formában. Nem is láttam még sehol. Biztos az ország két átellenes végében lakunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.16. 09:40:01

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Ancho Gigantea*, Guajillo*, Anaheim (ez azért picit csíp), Holy Mole (fekete, és a mole szósz alapja), Mulato Isleno* azok a fajták, amikkel kisérletezem. Ízre és aromára a Guajillo mindent visz, viszont kevés terem a tövön.
* Ezek a fajták a Poblano család tagjai. Szárítva tárolják, majd pirítás után rehidratálják szószokhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.16. 09:58:13

@Andrass9: Helyesbítek, a Guajilloból 6 kiló lett 8 tövön, ami nem rossz :) Az alacsony termés a Mulato Isleno-n volt, 1 kiló 4 tövön, grillen megsütve pépesítettem.
süti beállítások módosítása