A garam masala a legfontosabb indiai fűszerkeverék, ami majd minden ételben megtalálható. Indiában tájegységről tájegységre, vagy akár családról családra is változnak a hozzávaló fűszerek, valamint a fűszerek arányai.
Ez a recept Észak-Indiában, Bangladesben és Pakisztánban népszerű.
Garam masala fűszerkeveréket szinte bármelyik nagyobb szupermarketben vehetünk, mégis az igazi, mint minden más fűszerkeveréknél, ha mi készítjük el.
Hozzávalók:
170 g, 18 evőkanál
6 evőkanál koriander mag
6 evőkanál római kömény
5 teáskanál feketebors
4 evőkanál édesköménymag
3 teáskanál szegfűszeg
7,5 cm fahéj, vagy kasszia
5 szárított babérlevél
20 zöld kardamom
2 szerecsendió
A fűszereket egy nagy serpenyőben közepesnél nagyobb lángon pirítsuk meg. Óvatosan nehogy megégjenek. Ha füstölni kezdenek, azonnal vegyük le a tűzről.
Várjuk meg míg kihűl, majd darálóban, vagy mozsárban őröljük teljesen egyenletesre.
Légmentesen tárolva két hónapon belül használjuk fel, mert addig őrzi meg teljes frissességét.