Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a hastánc 7500 éves egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül az egyiptomiak nemzeti étele a ful medames. A receptet még a koptoktól
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Koptok) örökölték, az étel neve "sült bab"-ot jelent.
Az egyiptomiak gyakran esznek ful medames-t reggelire, ebédre, vagy vacsorára, vesznek az utcán árusoknál napközben:
https://www.youtube.com/watch?v=t6MbetUHfoA
Legfontosabb alkotórésze a lóbab vagy disznóbab (fava bab, broad bean). Manapság már nem annyira népszerű, de évszázadokon keresztül a mediterránum nagy részén a fő fehérjeforrást jelentette. Püthagorasz a halottak ételének nevezte, mert nagy mennyiségű kizárólagos fogyasztása akár halálos mérgezést is okozhat. Az rómaik is nagy becsben tartották, nagyon sok ételben használták. Manapság is tavasszal a zsenge lóbabot nyersen is fogyasztják, friss pecorino sajttal.
25 dkg száraz lóbab, vagy két doboz konzerv
0,8 dl citromlé
0,8 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
só, bors
petrezselyemzöld
A tetejére lehet rakni:
paradicsomszószt vagy aprított paradicsomot
felaprított hagymát
beid hamine-t (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/02/26/beid_hamine_slow_cooker-ben)
Ha száraz babunk van, akkor előző nap áztassuk be.
A babot annyi vízzel. hogy ellepje rakjuk fel főni, amikor kellően megpuhult, öntsük le róla a vizet, a bab nagyobb részét törjük össze, pürésítsük, majd egy tálban adjuk hozzá a többi hozzávalót, jól kavarjuk el. A tetejét szórjuk meg petrezselyemzölddel és cikkekre vágott pitával mártogassuk.