Ful medames
2014. március 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Ful medames

Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a hastánc 7500 éves egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül az egyiptomiak nemzeti étele a ful medames. A receptet még a koptoktól

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Koptok) örökölték, az étel neve "sült bab"-ot jelent.

Az egyiptomiak gyakran esznek ful medames-t reggelire, ebédre, vagy vacsorára, vesznek az utcán árusoknál napközben:

https://www.youtube.com/watch?v=t6MbetUHfoA

Legfontosabb alkotórésze a lóbab vagy disznóbab (fava bab, broad bean). Manapság már nem annyira népszerű, de évszázadokon keresztül a mediterránum nagy részén a fő fehérjeforrást jelentette. Püthagorasz a halottak ételének nevezte, mert nagy mennyiségű kizárólagos fogyasztása akár halálos mérgezést is okozhat. Az rómaik is nagy becsben tartották, nagyon sok ételben használták. Manapság is tavasszal a zsenge lóbabot nyersen is fogyasztják, friss pecorino sajttal.

fulmedames.jpg

 

 

25 dkg száraz lóbab, vagy két doboz konzerv

0,8 dl citromlé

0,8 dl olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt római kömény

só, bors

petrezselyemzöld

A tetejére lehet rakni:

paradicsomszószt vagy aprított paradicsomot

felaprított hagymát 

beid hamine-t (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/02/26/beid_hamine_slow_cooker-ben)

 

Ha száraz babunk van, akkor előző nap áztassuk be.

A babot annyi vízzel. hogy ellepje rakjuk fel főni, amikor kellően megpuhult, öntsük le róla a vizet, a bab nagyobb részét törjük össze, pürésítsük, majd egy tálban adjuk hozzá a többi hozzávalót, jól kavarjuk el. A tetejét szórjuk meg petrezselyemzölddel és cikkekre vágott pitával mártogassuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr725841149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása