Miután megismerkedtünk a tartósítás jelentőségével, és megtudtuk, hogy szárítással először 14 ezer évvel ezelőtt tartósítottak Mezopotámia területén (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/02/20/kr_e_12_000_tartositas), kóstoljunk meg, egy szintén ősi és tartósított élelmiszert, amit Mezopotámiában találtak fel, a savanyú uborkát.
Az első bizonyítékok az uborka savanyításáról Kr.e. 4400-ból származnak. Az ókori Mezopotámia területén már sós vízben érlelték az uborkát.
Onnan terjedt el az egész világon. Ették az egyiptomiak, a görögök, élvezték a rómaiak. Bekerült a Bibliába is, Mózes negyedik és Ézsaiás próféta könyvében is említik.
Amellett, hogy igazán finom, számos jótékony hatással is bír. Segíti a vas felszívódását, sok C-vitamint, és emésztést segítő hasznos baktériumokat tartalmaz.
Nem véletlen, hogy a történelem folyamán Arisztotelész dicsérte az egészségre való hatását, Napóleon ellátta vele hadseregét, George Washington pedig egy 476 fajtából álló gyűjteményt hozott létre.
Sokfelé, sokféleképpen készítik. A németek inkább az édesebb ízeket szeretik, mint a Münchner Gurken. Leghíresebb a Spreewald Gurken, ami manapság már eredetvédett, és nagy galibát okozott a Good Bye Lenin! című filmben (http://www.imdb.com/title/tt0301357/?ref_=nv_sr_5) Daniel Brühlnek.
A franciák savanyúbban eszik: http://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/28/cornichon_ecetes_uborka_francia_modra. Az oroszok a vodka mellé fogyasztják szívesen, mint zakuszkit. Délebbre Törökországban, Libanonban a sós lében pácolt változatot szeretik olajbogyóval.
Ha csemegeuborkát szeretnénk készíteni, kell hozzá:
5 literes üveg
3 kg apró uborka
10 szem fekete bors
5 szem szegfűszeg
1 teáskanál mustármag
1 csokor kapor
2 babérlevél
1 evőkanál só
1 g nátrium-benzoát
8 dkg cukor
0,5 g citromsav
1,5 dl 20%-os ecet
1 g borkősav
1,7 l víz
Az uborkákat beáztatjuk hideg vízbe, majd gondosan lekeféljük őket, leöblítjük és hagyjuk megszáradni.
Miután megszáradtak belerakjuk az üvegbe, beleszórjuk a fűszereket.
A vízben elkavarjuk a sót és a cukrot, felforraljuk, és hozzáadjuk a borkősavat, citromsavat, ecetet és a nátrium-benzoátot.
A felöntőlevet még forrón ráöntjük az uborkára és lezárjuk az üveget.
A lezárt üveget egy nagyobb edénybe, majdnem forrásban lévő vízbe merítjük, hogy kb. háromnegyedéig érjen, és 20-25 percig így tartjuk. Hagyjuk lehűlni, és mehet a spájzba.