17. Savanyú uborka
2015. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

17. Savanyú uborka

Miután megismerkedtünk a tartósítás jelentőségével, és megtudtuk, hogy szárítással először 14 ezer évvel ezelőtt tartósítottak Mezopotámia területén (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/02/20/kr_e_12_000_tartositas), kóstoljunk meg, egy szintén ősi és tartósított élelmiszert, amit Mezopotámiában találtak fel, a savanyú uborkát. 

Az első bizonyítékok az uborka savanyításáról Kr.e. 4400-ból származnak. Az ókori Mezopotámia területén már sós vízben érlelték az uborkát. 

Onnan terjedt el az egész világon. Ették az egyiptomiak, a görögök, élvezték a rómaiak. Bekerült a Bibliába is, Mózes negyedik és Ézsaiás próféta könyvében is említik.

pepinillos-spanish-cornichon-baby-gherkins-150g-10083-p.jpg

Amellett, hogy igazán finom, számos jótékony hatással is bír. Segíti a vas felszívódását, sok C-vitamint, és emésztést segítő hasznos baktériumokat tartalmaz. 

Nem véletlen, hogy a történelem folyamán Arisztotelész dicsérte az egészségre való hatását, Napóleon ellátta vele hadseregét, George Washington pedig egy 476 fajtából álló gyűjteményt hozott létre.

Sokfelé, sokféleképpen készítik. A németek inkább az édesebb ízeket szeretik, mint a Münchner Gurken. Leghíresebb a Spreewald Gurken, ami manapság már eredetvédett, és nagy galibát okozott a Good Bye Lenin! című filmben (http://www.imdb.com/title/tt0301357/?ref_=nv_sr_5) Daniel Brühlnek.

A franciák savanyúbban eszik: http://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/28/cornichon_ecetes_uborka_francia_modra. Az oroszok a vodka mellé fogyasztják szívesen, mint zakuszkit. Délebbre Törökországban, Libanonban a sós lében pácolt változatot szeretik olajbogyóval.

 Ha csemegeuborkát szeretnénk készíteni, kell hozzá:

5 literes üveg

3 kg apró uborka

10 szem fekete bors

5 szem szegfűszeg

1 teáskanál mustármag

1 csokor kapor

2 babérlevél

1 evőkanál só

1 g nátrium-benzoát

8 dkg cukor

0,5 g citromsav

1,5 dl 20%-os ecet

1 g borkősav

1,7 l víz

Az uborkákat beáztatjuk hideg vízbe, majd gondosan lekeféljük őket, leöblítjük és hagyjuk megszáradni.

Miután megszáradtak belerakjuk az üvegbe, beleszórjuk a fűszereket.

A vízben elkavarjuk a sót és a cukrot, felforraljuk, és hozzáadjuk a borkősavat, citromsavat, ecetet és a nátrium-benzoátot.

A felöntőlevet még forrón ráöntjük az uborkára és lezárjuk az üveget.

A lezárt üveget egy nagyobb edénybe, majdnem forrásban lévő vízbe merítjük, hogy kb. háromnegyedéig érjen, és 20-25 percig így tartjuk. Hagyjuk lehűlni, és mehet a spájzba. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr937191629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása