Barhi datolya
2015. augusztus 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Barhi datolya

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a gipsz 7500 éves egyiptomi találmány, tudjunk meg többet egy egyiptomból származtatott gyümölcsről, a barhi datolyáról.

A datolya a datolyapálma, a Phoenix dactylifera fürtökben termő gyümölcse, mely Észak-Afrikától Kaliforniáig a forró éghajlaton terem.

A datolyát már a gipsz feltalálásának idejében is fogyasztották az egyiptomiak és Mezopotámia népei. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a mai napig alapvető élelmiszer.

A datolya érettségi fokát az egész világon az arab elnevezésekkel tartják számon.

A "khalal" már kifejlett gyümölcs, teljes mérettel, de még világos színű és kemény.

 khalal.jpg

A "bisr" már kezd elszíneződni.

bisr-helou-.jpg

A "rutab" a hegyénél már puhul.

rhutab.png

A "tamr" pedig, ahogy mi ismerjük. 

tamr.jpg

 

A datolya számomra nem Gasztrobakancslistás gyümölcs.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr377736074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása