Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a gipsz 7500 éves egyiptomi találmány, tudjunk meg többet egy egyiptomból származtatott gyümölcsről, a barhi datolyáról.
A datolya a datolyapálma, a Phoenix dactylifera fürtökben termő gyümölcse, mely Észak-Afrikától Kaliforniáig a forró éghajlaton terem.
A datolyát már a gipsz feltalálásának idejében is fogyasztották az egyiptomiak és Mezopotámia népei. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a mai napig alapvető élelmiszer.
A datolya érettségi fokát az egész világon az arab elnevezésekkel tartják számon.
A "khalal" már kifejlett gyümölcs, teljes mérettel, de még világos színű és kemény.
A "bisr" már kezd elszíneződni.
A "rutab" a hegyénél már puhul.
A "tamr" pedig, ahogy mi ismerjük.
A datolya számomra nem Gasztrobakancslistás gyümölcs.