Először a Két pasi - meg egy kicsi című sorozatot nézve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy meg kellene kóstolni. Utánanéztem a neten és elvesztem a variációk között, hiszen ez kábé hasonló étel, mint nálunk a lecsó, hogy nem készítik két házban ugyanúgy? Hol? Hát Mexikóban. Meg az Egyesült Államok déli részén. Meg az egész világon. A sok receptben reménytelenül elveszve próbáltam megtalálni valahol az alapreceptet, de ez elég nehéz. Elkészítettem egy verziót, de nem voltam vele megelégedve.
Nemrég szereztem be Diana Kennedy The Essential Cuisines of Mexico című alapművét.
Diana Kennedy a mexikói konyha Julia Child-ja, akinek ez mond valamit.
Szóval az ő könyvének receptjét vettem alapul, ehhez a nagyszerű reggelihez. Három hozzávaló nélkül nincs huevos rancheros:
tojás
tortilla
salsa ranchera
Hozzávalók két személyre:
4 kukorica vagy búza tortilla
1 doboz konzerv paradicsom felaprítva, vagy eleve darabolt
4 tojás
Salsa ranchera-hoz:
1 doboz konzerv paradicsom felaprítva, vagy eleve darabolt
1 nagy vöröshagyma felaprítva
3 evőkanál növényi olaj (javasolt: kukorica)
1 gerezd fokhagyma aprítva
Chili paprika (én chipotle-t, azaz füstölt jalapeno-t használtam, de bármilyen chili megfelelő)
(Én még raktam bele egy csíkokra vágott kaliforniai paprikát is, mert szoktak, de nem része az alapreceptnek.)
Plusz a tetejére jöhet 10 dkg reszelt cheddar sajt
Két evőkanál olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
Hozzáadjuk a paradicsomot, (jelen esetben a kaliforniai paprikát is), sózzuk, borsozzuk és öt percig kis lángon főzzük.
Közben egy palacsintasütőbe (ajánlatos teflont használni) beleöntjük a megmaradt olajat, felforrósítjuk és a négy tortilla mindkét oldalát kicsit megpirítjuk, majd törlőpapírra tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.
A visszamaradt olajon a négy tojásból tükörtojást sütünk. Minden tortilla-ra ráteszünk egy tükörtojást...
Salsa ranchera-t halmozunk rá...
Megszórjuk a reszelt cheddar-ral és berakjuk grill alá, egész addig, míg a sajt meg nem barnul egy kicsit a tetején.
Értékelés: 5/5