Guacamole - avokádó mártogatós
2014. január 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Guacamole - avokádó mártogatós

Guacamole-t először a Las Palmas-ban ettem, ahol fajitas-hoz adták. Fogalmam sem volt, hogy mi az ezért megkérdeztem a pincért. A következő lépés a boltban kapható üveges változat volt, ami nagyszerű mártogatós a tortillachips-hez. Amikor megvettem az első mexikói szakácskönyvemet, akkor láttam, hogy a készítése egyáltalán nem ördöngősség. Sőt! Ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha szereti a guacamole-t, akkor készítse el otthon, hiszen sokkal finomabb, nincs benne tartósítószer és még olcsóbb is, mint az üveges változat, és elkészítése nem sokkal nagyobb fáradtság.

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa. A mexikói fajának a neve Persea gratissima.

 A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.  B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.

 Termése, amit aligátorkörtének is neveznek, körte alakú vagy gömbölyded. Hossza akár 30 cm is lehet, és legfeljebb 15 cm széles. A héj zöld, vörösesbarna vagy feketés, fényes, sima, ráncos vagy érdes felületű, vékony bőrnemű. A világoszöld, fehér vagy sárgás terméshús vajhoz hasonló állagú, szagtalan és gyengén dióízű; mind a héjtól, mind az 5–7 cm nagyságú, gömbölyded vagy tojás alakú, kemény, világos kőmagtól könnyen elválik. A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.

Maga a guacamole szó - Diana Kennedy, a "mexikói konyha Julia Childja" szerint - a Nahuatl nyelvből származik, az avokádót jelentő ahuacatl, és a keveréket jelentő molli szó összetételéből. 

250px-Molcajete.jpg

Kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/Molcajete

Hagyományosan a molcajete nevű kőmozsárban készítik és tálalják is. Mivel nálunk falun keveseknek van molcajete-je, vagy hasonló nagyságú kőmozsara, ezért az elkészítéshez üvegtálat  javasolok. Az érett (a héjon keresztül puha tapintású, de még nem barnuló) avokádót éles késsel kettévágjuk hosszában, majd a vágás mentén a két felet két kicsi markunkba fogjuk és megtekerjük. Ha ezt a műveletet elvégeztük, akkor a következő látványban lesz részünk:

avocado1.jpg

Ha nem ez a látvány fogad minket:

1. akkor nem avokádó, amit kettévágtunk

2. rosszul vágtuk ketté.

Ha ezzel megvolnánk akkor a magot tartalmazó fél avokádóból távolítsuk el azt. Érett avokádóval állván szemben a héja könnyen eltávolítható, az érett gyümölcshús szinte egyben kifordítható.

Az üvegtálunkba beletesszük a hozzávalókat (Diana Kennedy alapreceptje szerint):

3 avokádó

2 evőkanál felaprított vöröshagyma

4 felaprított serrano chili vagy más enyhe nyers chili paprika ízlés szerint

3 púpozott evőkanál aprított korianderzöld

115 gramm finomra aprított paradicsom

Ahogy Diana Kennedy mondja: "Never, never use a blender for the avocado to turn it into one of those smooth, homogeneous messes!"

Vagyis eszünkbe ne jusson gépi erőt alkalmazni a guacamole összekeveréséhez. Ha megfelelően érett az avokádó, akkor ehhez a legalkalmasabb eszköz egy villa.

guacamole.JPG

Mindenfelé találunk javaslatokat, praktikákat az avokádó vagy a guacamole friss, zöld színének megtartására, de ne higgyünk nekik. Mindegy, hogy hűtőbe tesszük, vagy légmentesen lezárt dobozba, vagy citromot csepegtetünk rá, az avokádó elkezd sötétedni. A guacamole-t éppen ezért rögtön kezdjük el fogyasztani, ahogy elkészült, forró tortillával, chicharrón-nal (vagyis tepertővel) vagy carnitas-szal vagy egyszerűen tortillachips-szel.   

Értékelés: 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr35743399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iSten 2014.01.08. 09:08:12

a beillesztett képeket nem a szerző készítette. minimum a forrást illene alájuk írni.

iSten 2014.01.08. 09:12:17

én nem nyúlok készítés közben fém eszközzel a guacamoléhoz, főleg nem villával, +citromot, vagy lime-ot teszek hozzá, és két nap után is ugyanolyan friss zöld a színe. úgyhogy de. hihetünk a praktikáknak.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 09:18:48

@iSten: Azt hiszem, hogy a szövegből kiderül, hogy nincs molcajete-m, tehát egyértelmű, hogy nem én készítettem a képet.

iSten 2014.01.08. 09:21:08

hogy mennyire egyértelmű, azt szerintem senki nem vitatja.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 09:32:28

@iSten: Fém eszközzel nem nyúlni avokádóhoz és padlizsánhoz babona. De nagyon szívesen elvégzem a kísérletet. Én is próbálkoztam lime-mal, de nem segített, de ha gondolja, akkor valamelyik nap újból elkészítem a guacamole-t két verzióban és lefényképezem pár óránként, de várom a javaslatot, hogy az ön verziójához milyen eszközöket használjak, és itt a blogon felteszem a fényképeket. Én is kíváncsi vagyok az eredményre, bár én már próbálkoztam több módszerrel, plusz rajtam kívül Diana Kennedy :en.wikipedia.org/wiki/Diana_Kennedy
aki 50 évet töltött a mexikói konyha tanulmányozásával is azt írja, hogy nem tud semmi olyan praktikát, ami megakadályozza a barnulást, akkor szkeptikus vagyok, de szívesen kipróbálom az ön által javasolt praktikát és örülni fogok, ha önnek van igaza.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 09:42:44

A fém eszközökről Váncsa István például a Lakoma című könyvében is ír. A mi erdélyi padlizsánkrémünk, ami szintén török eredetű, teljesen hasonlóan készül, csak annyi a különbség, hogy Törökországban már rég elfelejtették azt a babonát, hogy a padlizsánhoz ne használjunk fém eszközt, pedig a törökök viszonylag kevés ételükhöz nem használnak padlizsánt. Csak ahogy Váncsa fogalmaz a birodalmak perifériáin sokkal jobban megmaradnak a babonák. Erdély pedig a török birodalom perifériája volt.

altimus 2014.01.08. 11:47:14

- a receptben nem szerepel, gondolom egyertelmu, hogy so es bors is kell a guacamole-ba. en speciel feher borsot hasznalok.

- a guacamole valoban "chunky", azaz darabos, a simara pepelt valtozata nem az igazi.

- en voroshagyma helyett ujhagymat hasznalok, vagy meg inkabb porehagymat, sokkal jobb szerintem

- 1-2 kanal tejfol se art

- a guacamole nekem se barnul jelentosen, de en is hasznalok lime-ot, siman elbir egy teljes belefacsart lime-ot egy 2-3 avocado-bol keszitett guacamole.

a guacamole titka a megfelelo avocado. erett, de nem tulerett, vajpuha avocado az igazi. nem erett avocadobol a guacamole ehetetlen, de a megfeleloen erett avocadobol a vilag legjobb etele.

motoroskonyhaja 2014.01.08. 12:26:31

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: nem az a lényeg, hogy szerinted kiderül-e a szövegből nem te készítetted a képet, ez nem így működik.

Ha már más f*szával vered a csalánt lehetőleg jelöld meg a forrást, hiszen valaki dolgozott azzal, amit te önkényesen betettél a blogodba.

motoroskonyhaja 2014.01.08. 12:29:35

Citromlé vagy lime az enyémbe is kerül, plusz egy feles tequli is nagyon jót tesz neki. A többféle hagymát támogatom, ahogy a friss chilit is (Serrano az egyik legjobb ízű chili szerintem is, de ehhez én Jalapenot szoktam használni - karakteresebb)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 12:40:31

Mint írtam az előző ételnél is, hogy megpróbálom az alapreceptet megtalálni, és ezért nem írok bele mindenféle pluszt. Esetleg saját javaslatként, mert mindenki azzal bővíti, amivel akarja és mindenki úgy eszi, ahogy a saját szájízének megfelel. Azokat a hozzávalókat próbálom megtalálni, ami nélkül nincs az az étel, a továbbgondolás meg az olvasóra bízom.

élhetetlen 2014.01.08. 12:42:41

@altimus: Nem szoktam guacamolet csinálni, avokádó krémet annál gyakrabban. Azaz, csak a gyümölcs, só, bors, tejföl. Ha előre kell elkészítenem, egyszerűen csak letöröm, befűszerezem, és tejfölt, amit belekevernék, elkenem a tetején. Elzárja a levegőtől, és nem barnul. Ha csak kiveszünk belőle, a maradék megbontott része újra lekenhető egy kis tejföllel. A nem túl kényes felhasználóknak mondom, hogy, mivel a pont jó avokádó ritkán kapható a boltban, megveszek néha tizet is, megvárom, míg megérik, és megy a mélyhűtőbe. A nem túl kényest azért mondtam, mert az állaga megváltozik, krémesebb lesz, de az íze, színe megmarad, tehát kenyérre kenni jó. Túlélő készletnek vagy váratlan vendég fogadására alkalmas.

motoroskonyhaja 2014.01.08. 12:52:59

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Én -a helyedben- mindenképpen tennék minimum utalásokat arra, hogy mivel szokták készíteni még, illetve mik a legelterjedtebb elkészítési módjai, hiszen gyakran teljesen máshogy készítik. Nézd meg pl a brassói alapreceptjét. El fogsz csodálkozni, hogy sehol sem készítik az alaprecept szerint. De felhozhatnám a halászlét vagy a töltött képosztát. Most ezekből melyik az alaprecept? Pedig ez egy picike ország (földrajzilag). Mondok mást: képzelj el egy rablóhúst világviszonylatban. Nnnna, melyik is az alaprecept?
Nem bántó szándékkal írtam, hiszen az ötleted (gasztro-bakancslista) jó, de ne gépiesen másolj, hanem nézz kicsit jobban utána, sokkal teljesebbek/kerekebbek lesznek a postjaid.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 13:29:33

@motoroskonyhaja: Aki nálam jobban utánanéz, az csal :), azt hiszem ez majd látható lesz, amikor itt a blogon eljutok a könyveimben odáig. Az más kérdés, hogy nem ugyanazt tartjuk fontosnak leírni egy-egy ételről. Szerintem létezik alaprecept. Ha megnézed a Köfténél, akkor ott is szépen végigkövethető. Az, hogy ételeket minden háznál máshogy készítenek egy dolog, de mitől töltött káposzta a töltött káposzta. Káposztalevélbe húst töltünk. Valahol van benne rizs, vagy árpagyöngy, vagy akármi, van ahol nincs. De káposzta és hús nélkül nincs töltött káposzta. Illetve lehet, hogy van, és úgy is hívják, de akkor már az nem töltött káposzta. A brassóihoz kell burgonya és hús. Lehet variálni, de ezek nélkül nem brassói. Most lehet azt mondani, hogy de, de nézzük abból a szempontból, ha bejössz az éttermembe és brassóit kérsz és nincs benne krumpli meg hús, akkor vissza fogod küldetni, mert te nem azt rendelted. Ezért szerintem igenis van egy olyan alaprecept, amire azt mondhatjuk, hogy minimum ez a brassói, minimum ez a töltött káposzta, minimum ez a guacamole. Plusz lehet sok minden, de mínuszba nem mehetünk akármeddig.

motoroskonyhaja 2014.01.08. 13:53:57

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: ezek szerint a chili con carne el lesz intézve annyival, hogy paprika hússal? Mert ezt jelenti :) Ráadásul még amerikában is vitatkoznak azzal, hogy mehet-e bele bab vagy sem, a kukoricát pedig ne is említsük.
Megpróbálom máshogy megfogalmazni: lehet törekedni az alapreceptre, csak felesleges. Azt is leírom miért. Képzeld magad x vagy y helyébe, aki rácsodálkozik az egyik postodra, mondván: de jó, imádom ezt a különleges ételt, de sosem tudtam hogyan is kell elkészíteni. Aztán készít valamit, ami köszönő viszonyban sincs azzal, amit az emberek azon a néven esznek (erre céloztam a brassóival: az eredeti recept (disznófarok, hagymás tört krumpli, paradicsom, paprika) köszönő viszonyban nincs azzal, amit ma mindenhol brassóiként árulnak). Egy rablónyársat is el lehet intézni azzal, hogy nyárs + hús, csak nem érdemes. Inkább körbe kellene járni a témát, ötletet adni a mezei júzereknek hol hogyan készítik el. Nézz meg egy pörköltet. Mit írsz alapnak? Fűszerpaprika, hagyma, hús? Spanyolországban a pörköltbe nem raknak fűszerpaprikát, ellenben szeretik csokoládéval dúsítani (pl. asado de buey). Akkor mi lesz a pörkölt alapreceptje? Nem tudom így érthetőbb voltam-e, remélem ;)
Egy bakancslista számomra azt jelenti: ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni. De akkor a húslevesnél melyiket? Hús + zöldség + víz? Mert ez nem bakancslista így. Ha házat szeretnék venni, akkor azt nem úgy fogom tenni, hogy csak az alapozást látom, mondván arra mindenki olyan falakat húz fel, amilyet akar, ahány ház annyi szokás. :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.08. 14:30:16

@motoroskonyhaja: Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Az eddig lehozott receptjeim sem arról szóltak, hogy krumpli meg hús. Én is megpróbálok érthetőbb lenni. Ha pont itt tartunk, akkor legyen a guacamole. Van körülbelül 10 szakácskönyvem, amiben szerepel a receptje. Ebből mondjuk 5 magyar szerző, illetve ha az ember átnézi a recepteket látja, hogy valószínűleg nem raknak a guacamole-ba Mexikóban - most a hasamra ütök - mondjuk piros aranyat. Ezek tehát kiszelektálva. Maradt 5 szakácskönyv angol nyelven, ebből 3 mexikói szakácsok műve, 2 pedig Diana Kennedy könyve. A hozzávalókat a :Diana Kennedy: The Essential Cuisines of Mexico, ClarksonPotter, New York 2000 című könyvéből vettem. Diana Kennedy közel 50 évet töltött Mexikóban a gasztronómia tanulmányozásával, munkásságáért megkapta az Order Of The Aztec Eagle állami kitüntetést. Ő ezeket a hozzávalókat adja meg a guacamole elkészítéséhez. Azt írja, hogy Mexikóban ez a legáltalánosabb elkészítési mód. Tehát ez az alaprecept. Én hiszek neki.

motoroskonyhaja 2014.01.08. 15:10:49

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: a quacamole rendben is van, de azt hiszem még mindig nem értesz :) Rengeteg olyan recept van, aminél egyszerűen nincs értelme az alaprecepttel előjönni, mert nem azt eszik az emberek. Ezt sarkítottam le pl. a rablóhúsnál vagy egy pörköltnél. Egy guacamole nem hazai étel mondjuk magyarországon, de egy pörkölt annál inkább. De a pörkölt hazai ételnek számít pl. dél-afrikában, spanyolországban, argentínában, sőt: japánban is van receptje. Akkor azt, hogy "pörkölt" milyen alaprecepttel fogod leírni? Érted? A lényeg: rengeteg olyan étel van, ami bakancslistás, de alaprecept alapján lehetetlen leírni, erre utaltam akkor amikor írtam: nem feltétlenül kell ragaszkodni az alaprecepthez, mert rengeteg esetben egyszerűen nincs értelme.

Attilajukkaja 2014.01.08. 18:59:30

Ez most komoly???? Egy blogbeiras arrol, hogyan keszitsunk guacamolet?????
Es ezt kitettek az Indexre?????

Cujo 2014.01.08. 22:25:30

fokhagymával meg senki nem csinálja? én igen! pirítósra isteni :)
süti beállítások módosítása