Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a cípőt a mai Egyesült Államok területén találták fel, vegyünk sorra egy arrafelé őshonos halfajtát.
A szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) a Csendes-óceán nyugati partvidékén - az Egyesült Államok északi részén, Alaszkában, Kanadában - őshonos. Európába, mint betelepített faj került.
A szivárványos pisztráng teste széles, feje kicsi, szeme gyöngyszerű. A bőre nagyrészt pöttyös, a hátán világoszöld, ami a fehér hasáig fokozatosan világosodik, az oldalvonalával párhuzamosan pedig feltűnő rózsaszínes csík húzódik végig oldalán.
Húsának színe az étrendjétől függ. Ha a vadvízi pisztrán édesvízi rákokat fogyaszt, húsa narancsos-rózsaszíneslesz. Ugyanakkor a tenyésztett halakat festékkel etetik (természetes és mesterségessel is), amely mély narancssárga színt kölcsönöz a húsnak.
Habár a halakat régen tartósítás céljából füstölték, manapság az eljárást már inkább arra használják, hogy még kellemesebb ízt adjanak neki.
Kétféle füstölési eljárás létezik: a forrón és hidegen füstölt. Az elterjedtebb a forrón füstölt pisztráng, amely a füstölési folyamat közben teljesen átsül, míg a hidegen füstölt bizonyos fokig nyers marad.
A forrón füstölést kemencében végzik, és a füstöléshez felhasznált fa meghatározza a hal ízét is. A tölgy erősebb ízt ad, a bükk enyhébbet.
Az Egyesült-Államokban a hikori népszerű, míg Észak- és Kelet Európa egyes részein a borókafenyő.
A tenyésztett szivárványos pisztráng azonnali elérhetősége standardizálta a hal minőségét. A pisztráng ideális a füstölési eljáráshoz, mivel magas (kb. 20%-os) testzsírtartalma van. A forrón füstölt pisztrángot legjobb egészben elkészíteni, mivel a bőr megvédi a húst a forróságtól és a kiszáradástól, de nagyobb halak filéit is lehet így készíteni. Előételként tálalva harmonizál a tormakrémmel, amely enyhít olajosságán. Skandináviában gyakran egy pohár jéghieg snapsz kíséri.
Füstölt pisztrángért nekünk sem kell a szomszédba menni, elég ellátogatni Szilvásvárad mellé a Szalajka-völgybe, ahol közel 100 éve tenyésztik a pisztrángot és helyben sütve, vagy füstölve is vásárolhatunk. A füstöléshez it bükköt használnak általában.