Füstölt pisztráng
2015. június 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Füstölt pisztráng

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a cípőt a mai Egyesült Államok területén találták fel, vegyünk sorra egy arrafelé őshonos halfajtát.

A szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) a Csendes-óceán nyugati partvidékén - az Egyesült Államok északi részén, Alaszkában, Kanadában - őshonos. Európába, mint betelepített faj került.

A szivárványos pisztráng teste széles, feje kicsi, szeme gyöngyszerű. A bőre nagyrészt pöttyös, a hátán világoszöld, ami a fehér hasáig fokozatosan világosodik, az oldalvonalával párhuzamosan pedig feltűnő rózsaszínes csík húzódik végig oldalán.

Húsának színe az étrendjétől függ. Ha a vadvízi pisztrán édesvízi rákokat fogyaszt, húsa narancsos-rózsaszíneslesz. Ugyanakkor a tenyésztett halakat festékkel etetik (természetes és mesterségessel is), amely mély narancssárga színt kölcsönöz a húsnak.

Habár a halakat régen tartósítás céljából füstölték, manapság az eljárást már inkább arra használják, hogy még kellemesebb ízt adjanak neki.

smoked_trout.jpg

Kétféle füstölési eljárás létezik: a forrón és hidegen füstölt. Az elterjedtebb a forrón füstölt pisztráng, amely a füstölési folyamat közben teljesen átsül, míg a hidegen füstölt bizonyos fokig nyers marad.

A forrón füstölést kemencében végzik, és a füstöléshez felhasznált fa meghatározza a hal ízét is. A tölgy erősebb ízt ad, a bükk enyhébbet.

Az Egyesült-Államokban a hikori népszerű, míg Észak- és Kelet Európa egyes részein a borókafenyő.

A tenyésztett szivárványos pisztráng azonnali elérhetősége standardizálta a hal minőségét. A pisztráng ideális a füstölési eljáráshoz, mivel magas (kb. 20%-os) testzsírtartalma van. A forrón füstölt pisztrángot legjobb egészben elkészíteni, mivel a bőr megvédi a húst a forróságtól és a kiszáradástól, de nagyobb halak filéit is lehet így készíteni. Előételként tálalva harmonizál a tormakrémmel, amely enyhít olajosságán. Skandináviában gyakran egy pohár jéghieg snapsz kíséri.

Füstölt pisztrángért nekünk sem kell a szomszédba menni, elég ellátogatni Szilvásvárad mellé a Szalajka-völgybe, ahol közel 100 éve tenyésztik a pisztrángot és helyben sütve, vagy füstölve is vásárolhatunk. A füstöléshez it bükköt használnak általában. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr937517576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása