Pampuska (a borscshoz)
2013. október 22. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Pampuska (a borscshoz)

Pampuska a borscshoz. Vagy pampuski, többes számban? Fene tudja. A lényeg, hogy nem nehéz elkészíteni.

A hozzávalók:

40 dkg BL-55-ös liszt

2,5 dkg friss élesztő

1 evőkanál cukor

2 tojás

2 teáskanál só

3 evőkanál olaj

kb. 1,8 dl kézmeleg víz

Egy kis edényben a víz egy részével elkeverjük a cukrot, meg persze a szétmorzsolt élesztőt, kb. 10 percig hagyjuk, hogy felfusson. Egy keverőtálba, vagy ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába beöntjük a lisztet, a sót, az egyik tojást és az élesztős folyadékot, és vagy kézzel, vagy a dagasztógéppel tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztának nem szabad ragadósnak lennie, bár tudom, hogy ez hőmérséklettől kezdve minden nyavalyától függ, ha esetleg ragadna a tészta, adjunk neki még egy kis lisztet. Ha kész, edényestül tegyük nejlonzacskóba és kelesszük 1,5-2 órát. Ha megkelt akkor készítsünk belőle 3 centis golyókat. Nekem 14 lett. Tegyük őket olajjal kikent sütőlapra. A maradék olajat a második tojással jól keverjük el és kenjük meg vele a pampuskákat (vagy pampuski már nem emlékszem a tárgyesetre). Előmelegített 200 fokos sütőben süssük 10 percig.

Pampuski1.JPG

pampuski2.jpg

Most jön, ami igazán finommá teszi a pampuskákat (ili pampuski).

Hozzávalók:

1 fej fokhagyma (jegyezzük meg, amelyik recept hozzávalói így kezdődnek az csak jó lehet)

1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld

só, őrölt bors

3 evőkanál napraforgó olaj

3 evőkanál víz

A meghámozott fokhagymagerezdeket mozsárba tesszük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, meg kevés sót. Jól összetörjük. (Ennél a lépésnél majdnem abbahagytam az egészet, a petrezselyemnek olyan intenzív szaga volt, nem nézett ki ehetőnek) hozzáadjuk a 3 evőkanál olajat, meg a három evőkanál vizet, sózzuk, borsozzuk. 

pampuska3.JPG

Megkóstoljuk. És itt jön a varázslat.Amit pár perccel azelőtt ehetetlennek tartottam olyan ízharmóniát alkotott, hogy a forró pampuskákra (ili pampuski) rátéve nem bírtam abbahagyni az evésüket. Borscs nélkül, nassolásra is kitűnő, persze csak ha rövid időn belül nem akarunk közösségbe menni, vagy nem készülünk első randira.

pampuski4.JPG

Értékelés: 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr415592360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása