Spanyolországban és Latin-Amerikában, a húsgombócot nevezik albóndigas-nak. A szó az arab al-bunduq (azaz mogyoró, vagy tágabb értelemben egy kis kerek tárgy) szóból származik.
Spanyolországba valószínűleg a muzulmán uralom idején került ez az eredetileg berber és arab étel. Előételnek és főételnek is fogyasztják.
Hozzávalók 4 személyre:
A húsgombóchoz:
0,25 kg darált marhahús
0,25 kg darált disznóhús
0,15 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve
só, bors
olaj a sütéshez
A szószhoz:
2 doboz konzerv aprított paradicsom
1 kis doboz sűrített paradicsom
néhány levél friss bazsalikom apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2-3 evőkanál olívaolaj
A húsgombócokhoz a hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk, összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk.
A szószhoz az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáöntjük a két doboz konzerv paradicsomot, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, beleszórjuk a bazsalikomot, lefedjük és körülbelül negyed óráig kis lángon főzzük.
Amikor elkészült, a húsmasszából körülbelül diónyi gombócokat gyúrunk és ízlés szerint bő olajban, vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.
A húsgombócokat vagy leöntve, vagy a szószt mellé kínálva tálaljuk.
Értékelés: 3/5