Albóndigas (spanyol húsgombóc)
2013. október 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Albóndigas (spanyol húsgombóc)

 

Spanyolországban és Latin-Amerikában, a húsgombócot nevezik albóndigas-nak. A szó az arab al-bunduq (azaz mogyoró, vagy tágabb értelemben egy kis kerek tárgy) szóból származik.

Spanyolországba valószínűleg a muzulmán uralom idején került ez az eredetileg berber és arab étel. Előételnek és főételnek is fogyasztják.

 

albondigas6054.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

A húsgombóchoz:

 0,25 kg darált marhahús

0,25 kg darált disznóhús

0,15 dkg zsemlemorzsa

1 tojás

1 nagy fej hagyma, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve

só, bors

olaj a sütéshez

 

A szószhoz:

 2 doboz konzerv aprított paradicsom

1 kis doboz sűrített paradicsom

néhány levél friss bazsalikom apróra vágva

4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve

1 nagy fej hagyma apróra vágva

2-3 evőkanál olívaolaj

 

A húsgombócokhoz a hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk, összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk.

 

A szószhoz az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáöntjük a két doboz konzerv paradicsomot, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, beleszórjuk a bazsalikomot, lefedjük és körülbelül negyed óráig kis lángon főzzük.

 

Amikor elkészült, a húsmasszából körülbelül diónyi gombócokat gyúrunk és ízlés szerint bő olajban, vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.

 

A húsgombócokat vagy leöntve, vagy a szószt mellé kínálva tálaljuk.

 Értékelés: 3/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr395597244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása