Philly cheese steak
2013. november 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Philly cheese steak

vagy Philadelphia cheese steak. A legenda szerint Pat és Harry Olivieri, két olasz hot dog árus találta ki a 30-as években.Miközben árulták a portékájukat Pat megéhezett és mivel valószínűleg unta már hot dogot csinált magának egy szendvicset pirított hagymával és szeletelt marhahúsból. Miközben ette, megállt mellettük egy taxisofőr és kért ős is egy olyan szendvicset, amilyet Pat evett. Miután megkóstolta, azt javasolta az olasz testvérpárnak, hogy inkább azt árulják és ne hot dogot. Hallgattak rá és rövid időn belül olyan népszerűek lettek, hogy Pat saját éttermet nyitott Pat's King of Steaks néven, ami mai napig működik. A szendvics először sajt nélkül készült, csak később került bele.

 

P1120952a.JPG

 Hozzávalók:

4 gyros kifli, vagy 2 bagett kettévágva

50 dkg hátszín nagyon vékonyra!!! felcsíkozva

1 nagy fej hagyma

20 dkg szeletelt provolone vagy fehér cheddar sajt csíkozva

4 evőkanál olaj

 

P1120929.JPG

P1120932.JPG

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Két evőkanál olajon, közepes lángon 8-10 percig pirítjuk a hagymát.

 

P1120939a.JPG

A legmagasabbra vesszük a lángot és amint forró az edényünk beletesszük a vékonyra csíkozott hátszínt, a maradék két evőkanál olajat, sózzuk borsozzuk és és 2-3 perc alatt megsütjük. Ha kicsivel több időbe telik, ne ijedjünk meg, de nem szabad hagyni kiszáradni a húst, a belsejének mindenképp szaftosnak kell maradni.

 

P1120942a.JPG

Ha megsül belerakjuk a félbevágott bagettbe vagy kiflibe.

P1120945a.JPG

Rászórjuk a csíkozott cheddar sajtot, és 3-4 percre berakjuk az előmelegített sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

P1120947a.JPG

Nem rossz, nem rossz, de annyira nem nagy szám, hogy felkerüljön a gasztro-bakancslistánkra.

Értékelés: 3/5

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr445661131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2013.11.28. 09:08:10

Philadelphiában pár éve én is kipróbáltam... Mindenképp izgalmasabb egy hot dognál, de egy jobb gyros azért beelőzheti. A töltött káposztáról nem is beszélve :D

blasiusii 2013.11.28. 09:10:03

Az azért nagyon érdekes, hogy ez Philly egyik "nevezetessége" - nálunk is lehetne minden városnak egy "saját" étele.

mojoking77 2013.11.28. 10:35:02

Bocs, hogy kotozkodonek tunok, de tisztaban vagy a "bakancs lista" fogalmaval, ha mar hasznalod?
Csak mert azzal, hogy megcsinaltad, es megkostoltad, ki is pipaltad a listan... :))

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.11.28. 12:53:25

@mojoking77: Nem kötözködés, de amint írtam:

"Gasztro-bakancslista mindenki számára. Körülbelül 5000 ételt fogok megfőzni, és ebből fogom kiválogatni, azt az 1001-et, amit szerintem mindenkinek meg kell kóstolni, mielőtt meghal. Lesz benne nem túl sok otthon nem elkészíthető étel és ital is, de az ételek és italok nagy részét otthon meg fogom főzni." - Tehát a sajtátomon sokkal több van, és ebből szeretném kiválasztani azt az 1001-et, ami szerintem mindenkiére fel kell kerüljön. :)"

Void Bunkoid 2013.11.28. 13:26:57

Hát ez izé...olyan, mint a tipikus hajdú-bihari/szabolcsi gyros kifliben és sajttal, csak kifelejtették belőle a görögsalátát meg a tzatzikit.

Igaz, ezt a cikkben olvasottak alapján régebb óta csinálják, mint a nyíregyi kiflibegiroszt :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.11.28. 14:34:32

@Void Bunkoid: Van benne valami, annyi különbséggel, hogy a nyíregyi kiflibegiroszt jó esetben csirkemellből készítik, ezt pedig marha hátszínből, ami azért jóval finomabb.

seahawks 2014.01.07. 07:54:46

dolgoztam kinn szendvicsesben, mi gombát is raktunk bele, meg banana-, vagy jalapeno paprikát.
amúgy tényleg brutál szendvics
süti beállítások módosítása