Tabouli - szíriai petrezselyemsaláta bulgurral
2014. június 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Tabouli - szíriai petrezselyemsaláta bulgurral

 Miután megnéztük, hogy áldozott Conon az isteneknek majdnem 2000 évvel ezelőtt,

http://1001mielott.blog.hu/2013/10/28/1001_festmeny_amit_latnod_kell_mielott_meghalsz

következzen egy olyan étel, amit általában Libanonhoz kötnek, de mi most Szíriához fogjuk kötni, hiszen a leventei konyháról van szó, amit nagyjából egységnek lehet tekinteni, - mint már szó volt róla - míg a nemzeti konyhákat jóval nehezebb ezen a tájon térképészeti vonalakkal körülhatárolni. Hozzátenném, hogy igazából felesleges is.

tabouli.JPG

A tabouli, vagy tabouleh, vagy tabulé egy petrezselyem saláta. Mivel a petrezselyem önmagában nem egy túl laktató növény (főleg a levele), ezért a tabouli nevezetű salátába előszeretettel tesznek még bulgurt. Igazából ez az előszeretet olyan nagy, hogy bulgur nélkül nem is tabouli a tabouli.

Ha megnézzük a hozzávalókat, akkor látjuk, hogy kell még hozzá menta, meg citromlé, meg uborka, meg paradicsom, meg hagyma.

Jé!

Ez tök olyan, mint a fattoush: http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/05/07/12_fattoush_levantei_kenyersalata 

Azért annyira ne csodálkozzunk rajta. Mindkettőben van petrezselyem, menta és citromlé. Amibe ezt a három dolgot belepakoljuk, annak kb. mindennek ugyanolyan íze lesz, hiszen mindhárom nagyon intenzív ízű ízesítő. (elnézést az alliterációért).

Aki elkészítette a fattoush-t és ízlett neki és ezt is meg akarja kóstolni, annak itt a recept:

(Meg persze azoknak is, akik nem kóstolták a fattoush-t, de ezt meg akarják, meg az  összes többi variációnak, meg persze mindenkinek, aki szereti)

3 csokor petrezselyem

1/2 csésze, cup, (125 ml) bulgur

1 kígyóuborka, magjai eltávolítva, felkockázva

2 paradicsom felkockázva

10-15 friss mentalevél felaprítva apróra

1 kis fej vöröshagyma felaprítva vagy 3 szál zöldhagyma

1/2 csésze, cup (125 ml) frissen facsart citromlé

1 dl olívaolaj

1 teáskanál só

frissen őrölt bors

salátalevelek tálaláshoz

 

A bulgurt áztassuk be annyi vízbe, hogy elfedje, plusz egy ujjnyit. Hagyjuk állni 20 percig, vagy amíg a bulgur meg nem puhul. A són kívül a többi hozzávaló keverjük össze egy nagy tálban, majd miután a bulgur megpuhult, azt is adjuk hozzá, sózzuk és keverjük el egyenletesen. Tegyük hűtőbe, mert hidegen jobb. Tálaláskor egy-egy adagot szedjünk salátalevélre és azon tálaljuk.

Mint írtam, az íze szinte teljesen olyan, mint a fattoush-é, és az szerepel is már a listánkon, ezért a tabouli nem kerül fel. Bár világszerte ismertebb, de az én ízlésemhez közelebb áll a fattoush.

Így még mindig 987 hely van a gasztrobakancslistánkon.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr16259059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása