Okonomiyaki - japán grillezett palacsinta
2014. augusztus 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Okonomiyaki - japán grillezett palacsinta

Tekintsük meg Kultúrbakancslistánk következő darabját a fazekasság kialakulását.

Ezután természetesen egy japán étel elkészítési módját fogjuk megnézni, ez pedig az okino... okinomi..., az okonomiyaki. Sosem bírom megjegyezni. Valamiért a japán neveknél az emberek keverik a magánhangzókat.

okono1.jpg

Az okonomiyaki egy gyorsétel.  Szabad fordításban állítólag annyit tesz, hogy grillez meg bármit, ami tetszik. Ez a gyakorlatban így is működik. A legtöbb helyen (hagyományosan Oszaka és Hirosima vidékén) kirakják a hozzávalókat, a vendég csak rámutat, és mint egy "kívánság pizzánál" azok kerülnek az okonomiyakijába.

Még nagyobb móka, ahol az asztal közepébe teppanyaki grill van beépítve,

Okonomiyaki.jpg

így a vendég saját maga sütheti meg a teppanyakiján az okonomiyakiját. Még az a szerencse, hogy gaszroblog vagyok, nem televíziós műsor, mert ezt a jelenetet kb. hússzor kéne felvenni, mire egyszer sikerülne kimondani. Na szóval, mivel a magyar háztartások nagy részében nem alapfelszereltség a teppanyaki, bár én szeretnék egyet itthonra, ezért legegyszerűbb, ha egy szép nagy átmérőjű teflonserpenyőt használunk.

A hozzávalók nem túl bonyolultak:

2 csésze (cup) liszt
1 csésze (cup, 2,5 dl) víz
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
0,5 kg káposzta apróra vágva
4 tojás
2 evőkanál olaj
5 szelet bacon
2 szál zöldhagyma karikázva (a száruk is)
majonéz
okonomiyaki szósz (otthoni utánzat)
3 evőkanál ketchup
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál szójaszósz
Az elkészítése meg egyszerűen gyerekjáték. Keverjük össze a lisztet a sót és a sütőport, beleütjük a tojásokat, elkeverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet. Amikor megvan a masszánk, akkor hozzákeverjük a káposztát. Felmelegítjük a serpenyőt, belefektetjük a bacon-öket és ráöntjük a masszát. Alacsony hőfokon, figyelve, hogy ne égjen meg az alja, kb. 10-15 percig sütjük, majd megfordítjuk és ugyanezt a műveletet a másik oldalával is elvégezzük.
Amikor jól átsült, tányérra tesszük, és ügyesen a majonézzel és a okonomiyaki szósszal "berácsozzuk", megszórjuk a zöldhagymával és már ehetjük is.
Természetesen az okonomiyakit a káposztán és a bacon-ön kívül sok más hozzávalóval is készíthetjük.
Érdekes volt, finom is volt, de azért nem Gasztrobancslistás étel.
Így még mindig 977 szabad helyünk van. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr886632999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.08.28. 13:42:36

Hát én az okonomiyakit "kissé" máshogy ismerem :)

A recept a japán palacsinták családjába tartozik, csak vastagabb a miénknél (és nem keverendő össze a tamagoyakikkal - ezt Te sem tetted, örülök is neki!). Vaslapon (teppanyaki) vagy serpenyőben sütik.

Maga a kifejezés jelentése amúgy "süsd úgy, ahogy neked tetszik" :)

Hozzávalók:
30 dkg marhahús (igen-igen!!!)

a tésztához kell:
3 ek liszt
2,5 l víz
3 tojás
reszelt fejeskáposzta ízlés szerint
0,5 tk okonomiyaki szósz
olaj

Elkészítés:
A tésztát adagonként készítjük el, sosem egyben! Adagonként 1 ek liszt, 1 tojás, ízlés szerint káposzta és annyi víz, amennyivel egyenletes masszát kapunk.
Kis olajat forrósítunk serpenyőben, majd dobjuk rá az aprított (nem darált!) marhahúst -persze azt az adagot, amit éppen enni szeretnénk (ergo ezt is adagonként). Amikor a marha megpirul mehet rá a "tészta", mintha csak palacsintát készítenénk. Süssük együtt az egészet kissé rázogatva. Amikor az egyik fele már megsült (kb. max. 1-2 perc) fordítsuk meg, és süssük hasonlóra a másik oldalát is, hogy a hús felülre kerüljön.
Mielőtt levesszük a tűzről kenjük meg okonomiyaki szósszal a tetejét, tálaljuk, szórjuk meg norival és újhagymával és már ehetjük is.
Az is igaz -és írtad is- hogy a tésztához való hozzávalókat mindenki maga választhatja ki. Én imádom :)
A bacont, sütőport, ketchupot, worchestershiret és a többit felejtsd el, azt sosem használják hozzá.

A japán ételek közül nem ez a No1, sokkal, de sokkal több van a japán konyhában, mint azt sokan gondolnák vagy hinnék (nem véletlenül lett tavaly a világörökség része a japán konyha)! Nem, nem a szusira gondolok, nem a somen-ramen vonalra (ami kínia) és nem is a tempurára (ami portugál), de olyan nabék vagy levesek és sültek vannak ott, amik ezerszer finomabbak, mint bármi más! Javaslom is a gasztro bakancslistára, mert nagyon-nagyon jók! (ja, és a hozzávalók az itthoni vidéki szupermarketekben is hozzáférhetők - nagyrészt ;)

motoroskonyhaja 2014.08.28. 13:47:01

Majd' elfelejtettem: írtad, hogy majonézzel tálaljuk. A japán majonéz a Yuzu. Köze nincs az általunk ismert majonézhez, ellenben tényleg nagyon illik hozzá!
süti beállítások módosítása