Miután ellátogattunk Mexikóba, a fúró feltalálásának helyszínére:
http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/14/kr_e_35_000_furo, nézzünk egy ősi mexikói finomságot, a tökmagot.
Amióta az emberiség tököt termeszt (kb. 7000 éve), a magját is fogyasztja. A tökmag rágcsálásának az élvezetét az aztékok ismertették meg a hódító spanyolokkal, akik sok minden más mellet magukkal hozták Európába.
A mexikói és spanyol konyha előszeretettel használj különböző ételekbe is, de legelterjedtebb a magok pirított vagy nyers változatának fogyasztása csak úgy nassolásként.
Állítólag cink tartalma miatt jótékony hatást fejt ki a prosztatára, emiatt ajánlott a fogyasztása.
Viszont Gasztrobakancslistánkra nem kerül fel, mert a helyet a napraforgómagnak, vagyis a szotyinak tartogatjuk.