21. Forrón füstölt lazac
2015. május 13. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

21. Forrón füstölt lazac

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az első bödönhajók Skandináviában készültek, kóstoljunk meg egy skandinávfinomságot, a forrón füstölt lazacot.

Kétféle technológia is létezik a lazac füstölésére, attól függően, hogy a füst meleg vagy hideg.

A hagyományos lox esetében a füst valójában az a langyos "izzadmány" ami rögtön azután keletkezik hogy a farakás tüzét hagyták kialudni.

Ez a módszer hidegen füstölésként ismeretes és az angol és skót füstölőkben fejlesztették ki.

duo-saumon-marine-fume-3794.jpg

Kép forrása: internet

 

A skandináv országokban és Németországban a forró füstölés az elterjedtebb. Ennél az előkészítési módnál a tűz sokkal élénkebb, ennek megfelelően a füst is sokkal melegebb, majdnem a víz forráspontjával azonos hőmérsékletű. Ez az erősebb, hevesebb kezelés azt eredményezi hogy a hal szerkezete tömörebb és szárazabb lesz, mivel kissé meg is főzik a művelet közben. A füstölt hal így még tovább eláll, de a végtermék határozottan más lesz. A forrón füstölt lazacot is lehet hidegen fogyasztani, bár a Csendes-óceán partvidékeinek konyháiban néha kissé melegítve, sütött tésztás fogások kiséretében tálalják. Keményebb húsa miatt rendszerint nem szeletelik fel olyan vékonyra, mint a loxot, hanem vastagabb darabokban árulják.

A forrón füstölt lazac igazi finomság, mindenképp helye van Gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr427456442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása