„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.” Brillat-Savarin
Miután Kultúrbakancslistánkról megismertük a véső történetét, vegyünk sorra egy francia sajtot, mivel a legelső ember által készített vésőt Franciaországban találták.
A francia Jean-Anthelme Brillat-Savarin (ejtsd: brijá szavaren) (1755-1826), a klasszikus gasztronómiai mű, Az ízlés fiziológiája (La physiologie du goút) szerzőjének híressé vált megjegyzése: "A sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony."
A Brillat-Savarin-ről elnevezett sajt persze jóval újabb találmány. 1930 körül készítette először Henri Androuét francia sajtkereskedő.
Az ő fia lett később a Guildes des Fromagers (Sajtkereskedők Céhe) elnöke és a sajtkalauz (Guide du fromage, 1971) című könyv szerzője.
A Brillat-Savarin sajtot triple créme-ként rangsorolták, mivel a teljes tejhez extra tejszínt adnak, amitől dúsabb és 75%-os zsírtartalmú lesz, vagyis a sajt szárazanyag tartalmának háromnegyed része zsír.
A tömör koronggá formázott, mintegy 500 gramm súlyú Brillat-Savarin friss sajtnak is megteszi, de valójában akkor a legjobb, ha két-három hétig állni hagyják.
Akkorra selymesen síma, kenhető állagúvá válik.
A sajt kellemes aromája olyan, mint a felmelegített friss tejszíné. A szájban krémesen olvad, nem nyúlós.
Brillat-Savarin sajt Franciaország különböző régióiban több kisüzemben is készül, de eredetileg Normandiából származik, ahol a tej különösen zsíros lehet.