Brillat-Savarin - mármint a sajt
2015. május 15. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Brillat-Savarin - mármint a sajt

„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.” Brillat-Savarin

Miután Kultúrbakancslistánkról megismertük a véső történetét, vegyünk sorra egy francia sajtot, mivel a legelső ember által készített vésőt Franciaországban találták.

A francia Jean-Anthelme Brillat-Savarin (ejtsd: brijá szavaren) (1755-1826), a klasszikus gasztronómiai mű, Az ízlés fiziológiája (La physiologie du goút) szerzőjének híressé vált megjegyzése: "A sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony."

A Brillat-Savarin-ről elnevezett sajt persze jóval újabb találmány. 1930 körül készítette először Henri Androuét francia sajtkereskedő.

brillat4.jpg

Az ő fia lett később a Guildes des Fromagers (Sajtkereskedők Céhe) elnöke és a sajtkalauz (Guide du fromage, 1971) című könyv szerzője.

A Brillat-Savarin sajtot triple créme-ként rangsorolták, mivel a teljes tejhez extra tejszínt adnak, amitől dúsabb és 75%-os zsírtartalmú lesz, vagyis a sajt szárazanyag tartalmának háromnegyed része zsír.

A tömör koronggá formázott, mintegy 500 gramm súlyú Brillat-Savarin friss sajtnak is megteszi, de valójában akkor a legjobb, ha két-három hétig állni hagyják.

Akkorra selymesen síma, kenhető állagúvá válik.

A sajt kellemes aromája olyan, mint a felmelegített friss tejszíné. A szájban krémesen olvad, nem nyúlós.

Brillat-Savarin sajt Franciaország különböző régióiban több kisüzemben is készül, de eredetileg Normandiából származik, ahol a tej különösen zsíros lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr377460640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása