Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy az öntözéses földművelést a mai Irak területén fejlesztették ki, nézzük meg, hogyan készül a batata charp zöldséges változata,
40 darab korong hozzávalói:
1 kg burgonya
1 nagy tojás
35 gr / 1/4 csésze (cup) liszt
só, bors
olaj a sütéshez
Zöldségtöltelék hozzávalói:
2 evőkanál olaj
1 nagy hagyma apróra aprítva
1 teáskanál kurkuma
2 nagy érett paradicsom
1 evőkanál aprított friss petrezselyemzöld
só, bors
A burgonyát megfőzzük héjában, és hámozás után pürésítjük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. Félretesszük.
Az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kurkumát és további egy percig a tűzön tartjuk, majd levesszük.
A paradicsomot meghámozzuk, aprítjuk és hozzákeverjük a hagymás keverékünkhöz. Belekeverjük a petrezselymet, sózzuk borsozzuk.
Most veszünk a burgonyamasszából a jól benedvesített kezünkbe egy evőkanálnyit, kilapogatjuk kör alakúra, egy teáskanálnyi tölteléket teszünk rá, és óvatosan összezárjuk.
Golyót formálunk belőle óvatosan, és egy tálcára rakjuk. Így teszünk kb. negyvenszer, majd a kész golyókat lisztezett felületen nagyon nagyon óvatosan koronggá nyújtjuk.
Olajsütésre alkalmas edényben fél centi mélyen olajat forrósítunk, és a korongok mindkét oldalát aranybarnára sütjük kb. 3 perc alatt.
Papírtörlőre szedjük a felesleges olaj eltávolítása végett és forrón tálaljuk.
Nem Gasztrobakancslistás étel, nem éri meg a fáradtságot.