Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a teremtés feltételezett idejét az ír James Ussher érsek számolta ki, nézzük meg, hogyan készül egy jellegzetes ír sütemény.
A burgonyás almatorta klasszikus ételnek számít halloweenkor, mindenszentek előestéjén. A halloween keresztény, kelta és római tradíciók ötvözete.
Gyökerei a samhain nevű ősi kelta ünnepre nyúlnak vissza, amelyet minden évben október végén tartottak. Kr.u. 43-ra a Római Birodalom leigázta a kelták lakta vidékek java részét, és a római pamona, amelynek jelképe egy alma volt, összeolvadt a kelta samhain ünnepséggel.
Mindenszentek estéjén tilos volt alkoholt fogyasztani, a hagyományos menü pedig hús nélküli, főleg burgonyából készült ételekből állt errefelé. A burgonyás almatorta hamar az ünnep kedvelt csemegéje lett.
A burgonyás almatorta édes--sós ízű, legjobb forrón tálalva, vajjal meglocsolva, gőzölgő erős fekete teával.
Hozzávalók:
1/2 kg burgonya a héjában megfőzve
1/4 teáskanál só
2 evőkanál olvasztott vaj
1 csésze/cup liszt
3 granny smith (vagy más savanykás) alma
vajforgácsok
porcukor
A héjában főtt burgonyát meghámoztam és pürévé törtem, belekevertem a sót és az olvasztott vajat, majd belekevertem a lisztet és tésztává gyúrtam.
A tésztából pizza nagyságú korongot nyújtottam, és négy cikkelyre vágtam.
Meghámoztam az almákat, eltávolítottam a magházat és ezt is vékony cikkekre szeleteltem.
Két tésztacikkre rátettem az almaszeleteket és befedtem a maradék két cikkel. A széleit nagyon óvatósan összenyomkodtam.
Egy nagy serpenyőt zsiradék nélkül felhevítettem és a tortákat mindkét oldalán 10 percig sütöttem. Amikor kész volt megszórtam forrón vajforgácsokkal és meghintettem porcukorral.
A burgonyás almatorta igazán nem rossz, de azért sajnálom szegény íreket, hogy ez náluk az egyik legízletesebb édesség. Nem Gasztrobakancslistás.