Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a vitorla egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi fata.
Hozzávalók 6 személyre:
75 dkg csont nélküli bárányhús
1 nagy hagyma aprítva
só, és frissen őrölt bors
110 g (1/2 csésze, cup) rizs
1/2 teáskanál só
20 g ghee (derített vaj)
Tálaláshoz:
60 ghee
3 gerezd fokhagyma összetörve
60 ml (1/4 csésze/cup) ecet
2 pita megpirítva, négyfelé vágva
petrezselyemzöld aprítva
paradicsomszósz
A bárányhúst felkockázzuk, mintha pörköltöt akarnánk csinálni és 1,5 liter hideg vízzel feltesszük lassú tűzön főni.
Lehabozzuk, hozzáadjuk a hagymást, sózzuk, borsozzuk.
Lefedjük és 1,5 óráig lassú tűzön főzzük.
Közben a rizst egy szűrőben átmossuk, majd hagyjuk megszáradni. 2,5 dl (1 csésze/cup) vizet felforralunk, hozzáadjuk a sót, a ghee-t és a rizst. Kevergetés mellett hagyjuk újból felforrni, majd alacsony hőfokon 15-20 percig lefedve pároljuk.
Az elkészült bárányt kiszedjük és hagyjuk megszáradni, majd 20 g ghee-n megpirítjuk egy kicsit.
Egy újabb edényben felolvasztjuk a maradék ghee-t, amin enyhén megpirítjuk a fokhagymát. Levesszük a tűzről és belekeverjük az ecetet, visszatesszük a tűzre és néhány másodpercig forraljuk.
Előveszünk egy kör alakú mély edényt, az aljára tesszük a rizs, utána egy réteg pitát, majd a húst. Meglocsoljuk a fokhagymás szósszal (egy kanálnyit hagyjunk a tetejére), egy kicsit állni hagyjuk. Egy tányérral befedjük és megfordítjuk, levesszük a mély edényünket. A felhalmozott fata-t körbeöntjük paradicsomszósszal és a tetejére petrezselymet szórunk, és egy kanál fokhagymás szószt.
Értékelés: Nem éri meg a sok macerát. Hasonló ízvilágú ételt már ettünk, amit jóval egyszerűbb volt elkészíteni. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook