Miután Kultúrbakancslistánkon megnéztük a lista első épületét, a Newgrange-t, lássuk, hogy készül a világhírű ír szódás kenyér.
Manapság unikum, ám a szódás kenyeret a kényszer szülte, hiszen a nem túl jó minőségű ír lisztből nagyon nehéz jó kenyeret sütni élesztő segítségével.
Ezért fejlesztették ki a szódás kenyeret. Az elektromosság széles körű elterjedéséig nyílt tűzön, vaslapon sütötték. A kenyér minősége a pék ügyességén múlott, meg azon, hogy mennyire volt képes egyenletes tüzet biztosítani a sütés alatt.
Nézzük, hogyan készül!
Hozzávalók:
600 g (5 csésze/cup) teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 teáskanál só
1,5 teáskanál szódabikarbóna
6,25 dl (2,5 csésze/cup) író
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Lassan keverjük hozzá az írót, amíg ragacsos tésztát nem kapunk.
Lisztezett munkafelületen gyorsan és finoman gyúrjuk 5 percig. Formáljunk belőle cipót, és rakjuk olajozott sütőtálcára, lapítsuk be egy kicsit, majd vágjunk a tetejébe éles késsel egy nagy keresztet.
40 percig süssük a sütő középső rácsán.
Értékelés: Nem irigylem az íreket. Mondják, hogy a két nép sorsa hasonló, de nálunk legalább mindig volt finom, jó minőségű kenyér. Az ír szódás kenyér nem ilyen. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Culinaria. European Specialities vol.1