34. Bamia - egyiptomi okrás bárányragu
2015. december 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

34. Bamia - egyiptomi okrás bárányragu

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a rend és igazságosság első istene az egyiptomi Maat volt, nézzük meg, hogy készül egy egyiptomi finomság.

Az egyiptomi konyhától gyakran túl sokat várnak. Azt gondolják, hogy egy ilyen ősi és nagyszerű kultúrának a gasztronómiája is a piramisok megépítésének teljesítményével vetekszik. Sajnos ez nincs így. Az egyiptomi konyha egyszer nagy eredményei már sok évszázada szétterjedtek a világban és beépültek a mai egyetemes gasztronómiába. Mindazonáltal a jelenkori Egyiptom nagy mértékben elszigetelődött a nyugattól és igyekszik visszatérni nemzeti gyökereihez.

A nyugati kultúra persze beszivárgott ide is. Az asztalt terítővel terítik le és kanállal, késsel és villával esznek.

Levest, csirke-, halételeket fogyasztanak, de ugyanolyan jellemző az itt következő Bamia és más húsos raguk fogyasztása. 

bamia.jpg

Okrát, vagy bámiát Magyarországon valószínűleg csak konzerv formájában tudunk beszerezni.

Hozzávalók:

1 kg csont nélküli bárányhús felkockázva

40 g ghee (derített vaj)

1 nagy fej hagyma felaprítva

1/2 teáskanál őrölt római kömény

25 dkg (1 csésze/cup) hámozott, aprított paradicsom

2 evőkanál sűrített paradicsom

1,25 dl (1/2 csésze/cup) víz

1/2 teáskanál cukor

só, frissen őrölt bors

főtt rizs

0,5 kg okra (bámia)

20 g ghee (derített vaj)

pirított hagyma

A sütőt 150 fokra előmelegítjük.

A bárányhúst 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a ghee-t és több adagban a húsok minden oldalát szép barnára pirítjuk benne. Kiszedjük és félrerakjuk.

Ugyanebben az edényben a visszamaradt pecsenyeleven üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a római köményt, paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a vizet. Összeforraljuk.

Egy fedeles jénaiba rakjuk a húst, meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, megszórjuk a cukorral, sóval és borssal. Lefedjük és a sütőben 1,5 óráig sütjük.

Ezután az okrát lecsepegtetjük és közepes lángon a 20 g ghee-n 3 percig pirítjuk. Majd a húsos ragunkon szétterítjük és további 40 percig sütjük.

A 40 perc elegendő lesz hozzá, hogy rizst pároljunk.

A rizst tálkákba szedjük és ráhalmozzuk a ragunkat.

bamia2_1.jpg

Értékelés: volt már pár hasonló ételünk, de az okra olyan különlegessé teszi ételünket, hogy muszáj megkóstolni. Ezért felkerül a Gasztrobakancslistánkra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr238129804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása