Sopa de Albóndigas (Mexikói húsgombócleves)
2013. október 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Sopa de Albóndigas (Mexikói húsgombócleves)

 

 

IMG_3342.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

0,25 kg darált marhahús

0,25 kg darált disznóhús

15 dkg zsemlemorzsa

1 tojás

1 nagy fej hagyma, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve

só, bors

A leveshez:

1 paradicsomkonzerv

2 kockára vágott sárgarépa

1 liter marhahúsleves (akár kockából is)

1 közepes fej hagyma, apróra vágva

1 csipet őrölt kömény

3 evőkanál friss korianderlevél aprítva

2 evőkanál olívaolaj

cayenne bors

só, bors

A húsgombócokhoz a hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk, összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk.

A leveshez két kanál olívaolajon a felaprított hagymát megpirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet és a marhahúslevest. Felforraljuk, belerakjuk a felkockázott sárgarépát és a fűszereket, kivéve a cayenne borsot. Forraljuk egy kicsit, közben a húsmasszából minél tömörebb (hogy szét ne essen főzés közben) diónagyságú gombócokat gyúrunk. A gombócokat a forrásban lévő levesbe dobjuk, mert hamar meg kell főni a külsejének, hogy szét ne essen. (Ezért kell jó tömörre gyúrni.) Amire megpuhulnak a zöldségek, addigra a húsgombócok is megfőnek. Mielőtt elzárnánk, nem sokkal előtte adjuk csak hozzá a cayenne borsot ízlés szerint, hogy a kellően csípős ízhatást elérjük.

Forrón tálaljuk, dobálhatunk bele avokádódarabokat vagy adhatunk mellé tortilla csipszet.

És még egy apró jó tanács: ha Mexikóban járunk senkinek ne dicsérgessük az albóndigas-át, mert a helyi szlengben a férfi nemi szerv egy bizonyos részét is jelöli, szóval ha ilyet teszünk biztosan kiröhögnek.

Értékelés: 3/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr575597259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása