Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
0,25 kg darált marhahús
0,25 kg darált disznóhús
15 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy áttörve
só, bors
A leveshez:
1 paradicsomkonzerv
2 kockára vágott sárgarépa
1 liter marhahúsleves (akár kockából is)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
1 csipet őrölt kömény
3 evőkanál friss korianderlevél aprítva
2 evőkanál olívaolaj
cayenne bors
só, bors
A húsgombócokhoz a hozzávalókat kézzel jól összedolgozzuk, összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk.
A leveshez két kanál olívaolajon a felaprított hagymát megpirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet és a marhahúslevest. Felforraljuk, belerakjuk a felkockázott sárgarépát és a fűszereket, kivéve a cayenne borsot. Forraljuk egy kicsit, közben a húsmasszából minél tömörebb (hogy szét ne essen főzés közben) diónagyságú gombócokat gyúrunk. A gombócokat a forrásban lévő levesbe dobjuk, mert hamar meg kell főni a külsejének, hogy szét ne essen. (Ezért kell jó tömörre gyúrni.) Amire megpuhulnak a zöldségek, addigra a húsgombócok is megfőnek. Mielőtt elzárnánk, nem sokkal előtte adjuk csak hozzá a cayenne borsot ízlés szerint, hogy a kellően csípős ízhatást elérjük.
Forrón tálaljuk, dobálhatunk bele avokádódarabokat vagy adhatunk mellé tortilla csipszet.
És még egy apró jó tanács: ha Mexikóban járunk senkinek ne dicsérgessük az albóndigas-át, mert a helyi szlengben a férfi nemi szerv egy bizonyos részét is jelöli, szóval ha ilyet teszünk biztosan kiröhögnek.
Értékelés: 3/5