Az ajvárral nem olyan régen találkoztam, de mind húsokhoz köretnek, mind pirítóson magában ízletes csemege.
Hozzávalók:
12 piros kápia vagy kaliforniai paprika
(2 csípős paprika ízlés szerint)
1,5 kg padlizsán
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vörösborecet
1 dl olívaolaj
1 evőkanálnyi jól felaprított petrezselyemzöld
2 teáskanál só
bors
A paprikákat faszenes grillen, vagy otthon a sütő grillje alatt addig sütjük, míg a héja szénfekete nem lesz (nem mindenütt, de nagyrészt), néha forgatjuk, ha kész nejlonzacskóba rakjuk, légmentesen zárjuk.
A padlizsánokat megszurkáljuk villával és hasonló módon csak több ideig grillezzük. Ha kész, ezek is mehetnek a nejlonzacskóba. Ha egy kicsit hűltek, akkor kivesszük őket és könnyedén lehúzzuk a héjukat. Tálba rakjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és nekiállunk botmixerrel. Pépesre turmixoljuk, és már fogyasztható is, vagy ha nagyobb mennyiségben készítünk, akkor el is tehetünk belőle télire.
Egyedi ízvilága miatt ott a helye gasztro-bakancslistánkon.
Értékelés: 5/5