A patatas bravas egy tapas. A tapas pedig Spanyolország jellegzetessége. Az apró harapnivalókat, borkorcsolyákat nevezik így. A tapas állítólag onnan ered, hogy a borospohár tetejére tetejére raktak egy kis tányért, hogy ne szállják a bort a legyek meg mindenféle alkoholra szomjas más ízeltlábúak és ezekre a tányérkákra később apró harapnivalót is raktak, ami jól esik a borhoz. A tapa spanyolul fedőt jelent, innen származik a tapas.
A patatas bravas - a bátrak krumplija vagy úri népeknek burgonyája - elnevezés onnan ered, hogy a főtt-sült krumplira csípős szószt öntenek. Mint a legegyszerűbb ételnek általában, ennek sincs két egyforma elkészítési módja.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
0,5 liter olívaolaj
só
2 dl paradicsompaszta, vagy paradicsomkonzerv leturmixolva
5 evőkanál majonéz
1,5 evőkanál fehér borecet
1,5 teáskanál őrölt édes paprika
0,5 teáskanál őrölt kömény
egyéni bátorságnak megfelelő mennyiségű cayenne bors vagy Tabasco szósz
Hozzávalók a patatas gyávászhoz:
1 kg burgonya
0,5 liter olívaolaj
só
2 dl paradicsompaszta, vagy paradicsomkonzerv leturmixolva
5 evőkanál majonéz
1,5 evőkanál fehér borecet
1,5 teáskanál őrölt édes paprika
0,5 teáskanál őrölt kömény
A kiló krumplit feltesszük héjastól főni. Ha villával megpróbáltuk és megfőtt, leöntjük a vizet, hagyjuk hűlni.
A paradicsompasztát, vagy konzervparadicsomot, majonézt, borecetet, paprikát, köményt turmixgépbe rakjuk, vagy botmixerrel nekiesünk. Ha szép narancssárga állagú, akkor kész van, elkezdhetjük adagolni a cayenne borsot, vagy Tabasco szószt ízlés szerint.
A megfőtt krumpli héját leszedjük és felkockázzuk, majd közepesen forró olíva olajban megsütjük. Sózzuk, tányérkákra szedjük, tetszőleges mennyiségű szószt öntünk rá és fogpiszkálóval megeszegetjük.
Értékelés: 5/5