Patatas bravas - a bátrak krumplija
2014. január 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Patatas bravas - a bátrak krumplija

A patatas bravas egy tapas. A tapas pedig Spanyolország jellegzetessége. Az apró harapnivalókat, borkorcsolyákat nevezik így. A tapas állítólag onnan ered, hogy a borospohár tetejére tetejére raktak egy kis tányért, hogy ne szállják a bort a legyek meg mindenféle alkoholra szomjas más ízeltlábúak és ezekre a tányérkákra később apró harapnivalót is raktak, ami jól esik a borhoz. A tapa spanyolul fedőt jelent, innen származik a tapas.

A patatas bravas - a bátrak krumplija vagy úri népeknek burgonyája - elnevezés onnan ered, hogy a főtt-sült krumplira csípős szószt öntenek. Mint a legegyszerűbb ételnek általában, ennek sincs két egyforma elkészítési módja.

Hozzávalók:

1 kg burgonya

0,5 liter olívaolaj

2 dl paradicsompaszta, vagy paradicsomkonzerv leturmixolva

5 evőkanál majonéz

1,5 evőkanál fehér borecet

1,5 teáskanál őrölt édes paprika

0,5 teáskanál őrölt kömény

egyéni bátorságnak megfelelő mennyiségű cayenne bors vagy Tabasco szósz

Hozzávalók a patatas gyávászhoz:

1 kg burgonya

0,5 liter olívaolaj

2 dl paradicsompaszta, vagy paradicsomkonzerv leturmixolva

5 evőkanál majonéz

1,5 evőkanál fehér borecet

1,5 teáskanál őrölt édes paprika

0,5 teáskanál őrölt kömény

 

A kiló krumplit feltesszük héjastól főni. Ha villával megpróbáltuk és megfőtt, leöntjük a vizet, hagyjuk hűlni.

A paradicsompasztát, vagy konzervparadicsomot, majonézt, borecetet, paprikát, köményt turmixgépbe rakjuk, vagy botmixerrel nekiesünk. Ha szép narancssárga állagú, akkor kész van, elkezdhetjük adagolni a cayenne borsot, vagy Tabasco szószt ízlés szerint.

A megfőtt krumpli héját leszedjük és felkockázzuk, majd közepesen forró olíva olajban megsütjük. Sózzuk, tányérkákra szedjük, tetszőleges mennyiségű szószt öntünk rá és fogpiszkálóval megeszegetjük.

patatas.jpg

Értékelés: 5/5

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr745779347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.01.25. 15:29:09

Az "egyéni bátorságnak megfelelő mennyiségű cayenne bors vagy Tabasco szósz" kitétellel könnyen járhat úgy az egyszeri kóstoló mint az Erős Pistával, azaz kap egy bazi ecetes szószt (a Pistánál: bazi sós szószt). Tudom most azt fogod írni, hogy Te nem a sima Tabascóra, hanem a Habaneros Tabascóra gondoltál, de az sem lesz az igazi az ecetes alap miatt.

Rendes chili kell hozzá (friss vagy porított) egyéni bátorságnak megfelelően, ennyi :)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.01.25. 19:39:29

@motoroskonyhaja: A recepteknél az átlagra gondolok, akik pár csepp Tabasco-tól már tüzet okádnak. Én is imádom, a nagyon csípőset, de szerintem azért törpe minoritáshoz tartozunk ezzel. Ha egy ilyen receptél odaírok valami erősebb chili-t, az átlagember elkészíti és elküld engem a halálba, hogy ehetetlenül csípős. Aki meg szereti a csípőset, az úgyis saját feje után belerakja az erős chilit és nem egy üveg drága Tabasco-t fog elpazarolni erre az amúgy olcsó ételre. Aki meg nem bírja, az pár cseppet tesz bele, ami nem befolyásolja lényegesen az amúgy is ecetet tartalmazó szósz ízvilágát.
süti beállítások módosítása